У „Кући кошарке“ у понедељак 4. новембра 2019. одржана је конференција за медије поводом почетка првог “прозора” квалификација за Европско првенство 2021. за кошаркашице, почетка продаје улазница за прву утакмицу наше репрезентације против Турске 14. новембра у 17.00 часова у “Хали спортова Ранко Жеравица”, као и кандидатуре Србије за домаћина једног од квалификационих турнира за Олимпијске игре за сениорке и сениоре.

На конференцији су говорили председник КСС Предраг Даниловић, селектор женске репрезентације Марина Маљковић и једна од најбољих европских кошаркашица Соња Петровић.

Уводну реч имао је председник КСС Предраг Даниловић.

– После Европског првенства, на коме је направљен феноменалан резултат и које је КСС заједно са женским сектором који предводи потпредседница Ана Јоковић одлично организовао, сада имамо две важне ствари. Прва је квалификациона утакмица наших девојака за Европско првенство 14. новембра против Турске, а друга је информација да смо предали кандидатуру за организацију женског и мушког квалификационог турнира за Олимпијске игре. Наравно да огромне заслуге за то има република Србија… Надамо се да ћемо, уколико добијемо ове организације, бити спремни јер имамо велико искуство и да ћемо их организовати на најбољи могући начин, а самим тим донекле олакшати могућност да се наше две селекције пласирају на Олимпијске игре, где је пласман већ обезбедила мушка 3х3 репрезентација – рекао је Даниловић.

О почетку новог такмичарског циклуса наше женске сениорске репрезентације говорила је селекторка Марина Маљковић.

– Почиње нови циклус и очекујем да добијемо нека нова имена за женску кошарку. Велики је број нових, младих играчица, које су позване за овај „прозор“ и, као и увек, тражи се начин више да се ради, да се упознамо са чиме све Србија може да располаже, тако да смо увели и овај викенд пре званичног окупљања репрезентације у понедељак 11. новембра. Тог 9. и 10. новембра ћемо имати четири или пет тренинга са најмлађим играчицама, да их тестирамо и видимо колико брзо оне могу да се прикључе сениоркама и испрате све то. Водеће играчице, које су освојиле бронзану медаљу на ЕП, ће радити по посебном режиму. Очекујем да оне попут Александре Црвендакић и млађих на прави начин изнесу тешку утакмицу против Турске и покажу да су спремне за то. Нећемо моћи да рачунамо на Драгану Станковић из Галатасараја која је повређена, али је позитивно што је клуб дозволио да се опоравља у Србији код наших лекара и биће ускоро добро, али ће сигурно пропустити меч против Турске.

Селекторка Маљковић респектује првог ривала у квалификацијама за ЕП 2021.

– Три припремне утакмице које смо летос играли са Турском сигурно не могу да се пореде са званичним мечевима. Још нису објавили списак, али очекујемо да неће бити пуно промена. Имамо само три дана да се спремимо за ту утакмицу, што никада није било, увек смо имали по шест-седам тренинга у претходним „прозорима“. Већина турских репрезентативки је у Фенербахчеу, Галатасарају и Хатају, играју добро, али и наше играју добро, због чега сам задовољна… Сама помисао на Олимпијске игре нашим девојкама је довољан мотив, само треба напорно да радимо и припремимо се за квалификациони турнир у фебруару… Дај Боже да добијемо домаћинство… Дакле, то је неки циклус који се мање-више затвара за неке наше играчице које су биле носиоци игре када смо последњих година освајали медаље на великим такмичењима, а нове играчице треба да се покажу у овим квалификацијама. Најважније је да смо уживали прошлог лета када смо освајали бронзану медаљу, показали смо да умемо да се носимо са притиском и волимо да играмо пред нашом публиком. Људи који су били у „Штарк Арени“ су сведоци тога и много су нам помогли да освојимо бронзу која је за нас толико посебна. Снага те медаље је и даље изузетно важна, имали смо прелеп амбијент за женску кошарку. Очекујемо да храм новобеоградске кошарке „Хала спортова Ранко Жеравица“ буде пуна и да покушамо да са новим младим снагама победимо Турску, што неће бити нимало лако. Обећавамо да ћемо оставити последњи атом снаге на терену, у нашем добро познатом маниру, да бисмо остварили победу – поручила је Маљковићева.

Једна од наших најбољих играчица Соња Петровић неће бити на терену јер се опоравља од повреде, али ће бити уз екипу против Турске.

– Као што је селекторка напоменула, мислим да смо на Европском првенству малетене већ започели овај нови циклус, јер је дата прилика неким младим девојкама да буду поред нас старијих. што нам је дало неку нову енергију током целог ЕП. Драго ми је да ћу бити уз екипу и током овог „прозора“ иако нећу моћи да играм јер сам у фази опоравка. Потрудићу се да што више будем уз девојке, јер од овога крећемо за оно што је најбитније, а то је квалификациони турнир за Олимпијске игре у фебруару. Надам се да ћемо добити домаћинство… Младе играчице треба да стасавају уз нас. Сви смо свесни да ће ова генерација ускоро можда завршити своју причу и желимо да то буде на прави начин – Олимпијским играма и евентуалним резултатом у Токију. Али, резултати нису све, гледамо своју заоставштину, шта ће остати после нас. Иако је ова утакмица са Турском најбитнија у квалификацијама за ЕП, то ће бити прилика да упознамо нека нова лица, да виде како код нас функционишу ствари… – рекла је Соња Петровић.

На питање новинара да ли би организација квалификационог турнира била велики изазов, председник КСС Предраг Даниловић је рекао:

– Изазов смо имали и овог лета, па је све прошло како треба. Добили смо огромне похвале за организацију и од ФИБА и од републике Србије. То наравно не може да се уради без помоћи државе, а сматрам да смо то нашим радом и заслужили, пре свега Марина и репрезентативке… Није нам то ништа страно, дај Боже да дођемо у ситуацију да треба да бринемо како ћемо да организујемо тај турнир… – објаснио је Даниловић.

Српске кошаркашице ће се званично окупити 11. новембра, док ће 9. и 10. новембра селекторка Марина Маљковић тестирати најмлађе.

На ширем списку су:

Јелена Брукс

Александра Станаћев

Маја Шкорић

Јована Ногић

Маја Миљковић

Александра Црвендакић

Невена Јовановић

Ана Дабовић

Николина Милић

Саша Чађо

Миљана Бојовић

Теодора Турудић

Снежана Богићевић

Тина Крајишник (Јовановић)

Дајана Бутулија

Ивана Катанић

Софија Олић

Александра Мужевић

Маша Јанковић

Надежда Недељков

Милица Бојовић

Миона Зарић

Милица Поповић (Војиновић)

 

РАСПОРЕД E групе квалификација за ЕП 2021.

1. КОЛО – 14. новембар 2019.

17.00: Србија – Турска

17.30: Литванија – Албанија

2. КОЛО – 17. новембар 2019.

16.00: Албанија – Србија

15.30: Турска – Литванија

3. КОЛО – 12. новембар 2020.

Турска – Албанија

Литванија – Србија

4. КОЛО – 15. новембар 2020.

Турска – Србија

Албанија – Литванија

5. КОЛО – 4. фебруар 2021.

Србија – Албанија

Литванија – Турска

6. КОЛО – 7. фебруар 2021.

Србија – Литванија

Албанија – Турска