Европске шампионке направиле крупан корак на ЕП у Чешкој

Кошаркашице Србије забележиле су трећу победу у квалификацијама за Еуробаскет 2017. у Чешкој, савладавши на гостовању Немачку са 78:66.

Изабранице Марине Маљковић су меч дефинитивно преломиле тек у последњој четвртини, а најбоље у редовима шампионки Европе биле су Ана Дабовић са 21 поеном, Саша Чађо са 18 поена (шест тројки) и Данијел Пејџ са 17 поена и 11 скокова. Код Немица су се истакле Маргрет Скубала са 15 поена и Катарина Фикил са 14 поена и седам скокова.

Србија је нешто боље почела меч и првих шест минута игре имала је предност, да би Немице затим успеле да се врате у меч и да смање на поен заостатка. У другој четвртини Србија је на прве поене чекала два и по минута и то је била тројка Саше Чађо. Иста играчица је поново била прецизна за три поена, да би затим и Данијел Пејџ везала четири поена за +9 за Србију. Наше кошакашице су одржавале предност, све до последњих 3 минута и 11 секунди када су Немице направиле серију 14:4 па су на полувреме отишле са два поена предности.

Европске шампионске су друго полувреме започеле онако како се од њих очекивало, направиле су серију 11:1, коју је повела Ана Дабовић са осам узастопних поена, па су изабранице Марине Маљковић имале 49:41. Жилаве Немице нису одустајале и минут пре краја четрвртине долазе до изједначења 51:51. Ипак, захваљујући поготку Тамаре Радочај за три поена, Србија у последњих 10 минута игре улази са три поена предности.

После три и по минута уједначене игре у последњој четвртини, при вођству 62:60, Србија је почела благо да прави разлику. Прво је Данијел Пејџ поентирала из полагања, да би затим Саша Чађо погодила тројку за +7. Како се утакмица ближила крају, постајало је све јасније да Немице неће имати снаге да се и четврти пут врате у меч, а тада је бриљирала Данијел Пејџ.

– Веома тешка утакмица, баш као што смо и очекивале. Никаквих изненађења није било. Концентрација и жеља код наших играчица су били на врхунском нивоу и то је одлучило овај меч. У оваквом амбијенту је немогуће победити без концентрације. Девојке су овај пут, за разлику од Украјине, потпуно испуниле задатке. Не желим више да размишљам о ситуацијама и утакмицама каква је била против Украјине. Поука која треба да се извуче из ове акције у фебруару, а за даље, за Олимпијске игре као најважније такмичење које нас чека је да када играмо као против Украјине онда можемо да изгубимо од сваке репрезентације. Морамо да будемо јаче упрокос проблемима. Да знамо у сваком тренутку да решимо ситуацију у нашу корист и да више и више радимо. Врло јасно смо виделе на ова два гостовања оно што нисмо видели у новембру, а то је колики смо мотив за наше противнице. Ово је заиста било невероватно. Треба да извучемо поуке, треба да више радимо, треба да се понашамо шампионски у сваком момемту, и на тренингу и на утакмици и ван терена и то је једини прави пут – рекла је селекторка српске репрезентације Марина Маљковић.

Србија сада заузима друго место у групи Д иза Украјине која има све четири победе. Квалификације за Еуробаскет 2017, завршавају се у новембру ове године, када Србија игра са Луксембургом у Београду и са Украјином у нишком Чаиру.

Немачка – Србија 66:78 (20:21, 20:17, 11:16, 15:24)

Немачка: Амоџо, Мерш 6, Скубала 15, Тим, Џирма 1, Вагнер, Фикил 14 (7 ск), Гројнке 7, Грајнахер 11, Брункхорст 5, Бродерсер, Бар 7.

Србија: Радочај 3, Петровић 8 (6 ск), Чађо 18 (8-6 за три поена), Јовановић, Миловановић 6 (6 ск, 7 ас), Бутулија, Ајдуковић 4, М. Дабовић, А. Дабовић 21 (4 ас), Пејџ 17 (10-7 за два поена, 11 ск, 4 ас), Пешовић 1, Црвендакић.