Репрезентација Србије ће се у петак, 8. септембра од 10:45 борити за пласман у финале Светског првенства. Ривал „Орлова“ у Манили ће бити репрезентација Kанаде која је у четвртфиналном дуелу била боља од селекције Словеније са 100:89.

Након дана који су искористили за одмор и опоравак, репрезентативци Србије су данас изашли на терен тренинг дворане где су се прирпемали за сутрашњи дуел.

Након истека времена предвиђеног за тренинг, са окупљеним представницима медија су разговарали центар Србије, Никола Милутинов и селектор Светислав Пешић.

О сутрашњем полуфиналу, селектор је рекао:

– Знамо да је Kанада фантастична екипа, која игра кошарку са ниским петоркама. Они само почињу са двојицом високих играча, али после тога је све то ’смалл-балл’ кошарка, са четири спољна и једним унутрашњим играчем. То они фантастично раде. То је НБА кошарка. Ништа то није ново, али је интересантан начин на који ћемо ми да се организујемо, да поделимо улоге, ко ће кога да чува… Најважније од свега је то колико ћемо њихов напад у транзицији где су они сјајни – да зауставимо. То су све одлични играчи, индивидуалци, са одличном статистиком у својим НБА клубовима, добри нападачи и дефанзивци. Kанада је можда од свих екипа показала најбољу одбрану, или је међу најбољима, зато се ту и налази. За разлику од неких екипа које имају индивидуални квалитет, они играју одбрану. То све додатно отежава припрему за утакмицу и оно што ми пре свега мислимо и што треба да реализујемо је да се боримо свим силама да им одузмемо оно што их највише карактерише, а то је транзиција у нападу и игра један на један. Индивидуално веома јаки, атлетски способни, веома добро контролишу лопту. То ће нас много коштати у раду ногама, али ово је полуфинале. Играмо са, по мени, најбољом екипом на првенству. Немачка јесте једина екипа која без пораза улази у полуфинале, али она је показала оно што смо сви очекивали. Kанада је опет комплетан пакет када гледамо, одбрану и начин игре. Имају европског тренера и тачно се види његов утицај. Другачије играју него америчка репрезентација, прилагодили су се мало више ФИБА правилима. Свакако боље него Американци. Ми смо добро, мало смо се ментално и физички опоравили, имали смо јуче одмор, осим што смо ујутру имали фитнес. Има увек понека повредица, али сви смо спремни и расположени. Тензија је корисна, пресија није добра. Ако има тензије у рукама, ногама и глави, онда то повећава концентрацију на задатке и игру.

Никола Милутинов је уочи дуела са Kанадом изјавио:

– Спремни смо. Знамо да ће они пробати исту одбрану каон а Дончићу да одиграју на Богдановићу. Морамо да одговоримо на то, да му помогнемо, сви играчи морају да одговоре на ту њихову агресивност. Пласман на Олимпијске игре је био примаран циљ, али нећемо сигурно ући у утакмицу као да је пријатељска. Жеља нам је свима да освојимо медаљу. Први пут смо имали мало већу паузу између две утакмице, за мало већу рехабилитацију. Улазимо сутра са доста више енергије него што смо играли ове претходне мечеве… Чека нас врло захтевна утакмица сутра, они играју физички доста јако, у транзицији су стварно невероватни, треба то све зауставити и одиграти још боље него до сада.

Победник дуела између Србије и Kанаде ће у финалу играти против победника дуела између САД и Немачке. Тимови који изгубе полуфиналне дуеле, бориће се за бронзану медаљу.