Репрезентација Србије убедљиво је победила је Порторико (108:77) у финалу Олимпијског квалификационог турнира у „Београдској арени“ и обезбедила учешће на Олимпијским играма у Рију. Овај велики успех наши најбољи кошаркаши остварили су фуриозном игром у пуној Арени, пред више од 17.000 гледалаца који су их наградили овацијама.

Порториканци су повели тројком Вазала, али су изабраници Александра Ђорђевића узвратили фуриозном серијом 24:0, па је питање коначног победника и путника за Рио практично било решено већ после седам минута игре. Већ до краја прве четвртине било је 37:11, а разлика је у наставку расла и до 36 поена предности.

Србија је играла одлично. Одбрана која је потпуно зауставила најопасније стрелце Порторика Бареу и Ароја, била је поново покретач изванредне нападачке продукције. Наш тим је шутирао изванредних 48 одсто за три поена (25-12), али оно што најбоље дочарава како су српски кошаркаши играли је невероватних 37 асистенција. Оно што је током целог турнира био заштитни знак игре у нападу Ђорђевићевог тима – тежња за екстра пасом, несебичниост и колективни дух,  у финалу је кулминирало и одушевило публику која је сјајно бодрила Србију до убедљиве победе.

Богдан Богдановић и Никола Јокић су, као и током целог турнира, били веома ефикасни. У финалу су постигли 26, односно 23 поена, а пратио их је Никола Калинић са 15. Дебитант у сениорском репрезентативном дресу Јокић проглашен је за најкориснијег играча турнира (МВП). Млади центар је за 20 минута, колико је просечно проводио у игри, бележио 17,8 поена, 7,5 слкокова и 2,8 асистенција.

Великом слављу прикључиле су се и златне кошаркашице Србије, које су честитале колегама на паркету, а наша земља ће тако бити једна од ретких која ће на ОИ у Рију имати и мушку и женску репрезентацију.

Репрезентативци Србије ће после неколико слободних дана већ 15. јула отпутовати на Копаоник, где настављају припреме за Олимпијске игре у Бразилу.

 

Комплетну статистику са овог меча можете погледати овде

http://www.fiba.com/oqt/serbia/2016/0907/Serbia-Puerto-Rico#|tab=boxscore_statistics

 

Александар Ђорђевић

– Шта рећи после овакве партије… Честитке момцима и велика захвалност свим члановима стручног штаба, граду Београду и Србији, као и држави која је финансијски помогла да се овај турнир одржи. Мислим да смо свима на прави начин вратили добром игром. Што се тиче саме финалне утакмице, одиграли смо максимално озбиљно и уз велико заједништво. Није било говора да ћемо „спустити гард“. Срећан сам и изузетно поносан! Имали смо знакове питања како да тренирамо ову екипу, сви су долазили из јаких шампионата и тело им није било у максимуму, на врло паметан начин смо одрадили тренинге. Изгледали смо јако добро, и одбрамбено и нападачки. Енергија, снага, то је оно како смо улазили у сваку утакмицу.

Мирослав Радуљица

– Не постоје речи које могу да опишу задовољство после оваквог издања тима. Волим све играче овог тима и идемо у Рио!