БЕЛГИЈА – СРБИЈА 54:74 (13:18, 12:24, 11:14, 18:18)

Кошаркаши Србије били су убедљиви и у последњем мечу групе Д и у 5. колу Европског првенства у Истанбулу и рутински савладали репрезентацију Белгије – 74:54. После победе Летоније против Турске, Србија ће у осмину финала са првог места у групи Д, а ривал ће нам у недељу у 14:15 бити Мађарска.

Изабраници селектора Александра Ђорђевића су релативно лако савладали Белгијанце, који су покушавали да одрже прикључак тројкама, али су се држали само до 13. минута и резултата 20:19 за наш тим. После тога, Богдановић, Марјановић и другови су додали гас, појачали одбрану и кренули да праве велику резултатску разлику.

Мачван је делио пасове у контрама, Богдановић и Лучић увећавали предност, а под обручима доминирао Марјановић, за кога Белгијанци нису имали решење.

Тако је Србија за шест минута отишла на 40:19 и Белгијанцима више није било повратка после великих „плус 21“. Да смо највећу предност остварили под кошем сведочи и то да су Боби (13), Мачван (8) и Кузмић (5) заједно постигли 26 поена, више од половине нашег тима на полувремену – 42:25.

После великог одморам, Белгијанци су били више од пет минута без коша у трећој четвртини, а наш тим је одржавао двоцифрену убедљиву предност и рутински привео меч крају.

Комплетну статистику са меча можете видети овде

http://www.fiba.basketball/eurobasket/2017/0709/Belgium-Serbia#|tab=boxscore_statistics

Александар Ђорђевић, селектор Србије

– Било нас је веома тешко добити вечерас. Били смо спремни, фокусирани, веома организовани дефанзивно, ово је била наша најбоља дефанзивна у групи. Имали смо десет добрих одбрана у другој четвртини, тада смо почели да трчимо, дошли до лаких поена, под кошем, хранили смо наше високе играче и налазили дубину са њима. То је био један од планова које смо покушали да урадимо. Мислим да смо одиграли добру одбрану на њиховим шутерима, одиграли смо стабилну утакмицу и честитам мом тиму, пре свега играчима и стафу, како су играли све ове утакмице. Играли смо на прави начин, што ми даје позитиван дух за даље.

Бобан Марјановић

– Трудили смо се да одиграмо што боље можемо и тако се спремимо за наставак. Свака победа је веома важна, сваки напад, свака одбрана. Можемо да извучемо поуке из ове утакмице. Има још много грешака, али ћемо покушати да их исправимо до следеће утакмице.

Владимир Лучић

– Имали смо прави приступ, што је најважније. Надамо се да ћемо уз победу Летонаца успети да будемо први, јер ће бити лакши жреб у наставку. Имаћемо два дана, сасвим довољно времена да се опоравимо. Бићемо спремни ко год да нам дође за противника.

Србија: Мачван 10, Богдановић 15 (9 ас), Лучић 8, Милосављевић, Бирчевић, Штимац 5 (6 ск), Лазић, Мицић 1 (9 ск), Гудурић 6, Јовић 7, Кузмић 7, Марјановић 22 (12-8 за два poena).

Белгија: Лекомт 12, Ван Росом 9, Ервел 10, Серон 8, Салуму 7, Тумба 6, Бако 2.