Европско првенство за кошаркашице у Србији и Летонији почиње у четвртак 27. јуна у Зрењанину, Нишу и Риги. Наша репрезентација такмичиће се у групи Д са националним тимовима Белорусије, Русије и Белгије у „Кристалној дворани“ у Зрењанину.

Дан пред почетак великог такмичења и премијерни меч са Белорусијом у 20.30 часова, познато је и којих ће 12 играчица бранити боје наше земље на Европском првенству, а то су: Маја Миљковић, Соња Петровић, Саша Чађо, Невена Јовановић, Јелена Брукс, Дајана Бутулија, Александра Црвендакић, Николина Милић, Драгана Станковић, Александра Станаћев, Ана Дабовић и Маја Шкорић.

Селектор је Марина Маљковић, помоћни тренери Милош Пађен и Владимир Вуксановић, кондициони тренер Томаж Бринец, скаут Филип Бенчић, доктор Сузана Милутиновић, физиотерапеути Александар Јовановић и Мирко Алексић и тим менаџер Илија Ковачић.

Селектор Марина Маљковић изнела је очекивања пред почетак шампионата.

– Далеко од тога да смо фаворити у овој групи, јер за ривале имамо екипе које су по саставу много јаче од нас, а то су Русија и Белгија. Ми јесмо на турниру у Француској направили добар резултат, победиле Француску и Турску, али смо изгубили од Русије која нам је директан конкурент у групи. Јачина групе, ја то тако гледам, треба да буде огромна мотивација мојим кошаркашицама, не да причају о њој и да кукамо. Моја обавеза, као тренера, јесте да кажем каква је реално ситуација. Далеко смо од четвртфинала, морамо много зноја да пролијемо да бисмо прошли најтежу групу, а то ћемо урадити само исправним размишљањем, да претворимо ту реалну тежину наше групе у нешто позитивно и да подигнемо количину воље, да будемо тим који има убедљиво најбољи вољни моменат, далеко испред свих… Сви добро знате да је репрезентација сада другачија, ја и кад сам дошла поново на место селектора имам осећај не да настављам од 2016. и Рија, већ као да почињем поново изнова 2011. године, када сам први пут дошла на ово место.

О самом тиму…

– Имамо један баланс између неких нових играчица која први пут играју за репрезентацвију и оних старијих. Видим да те младе дефинитивно треба да буду пријатна ствар, прави ветар у леђа, који ће да унесе свежину у наш тим, а старије играчице морају добро да се подсете оних својих партија које сви памтимо, када су биле најјаче. Када те две ствари спојимо, онда можемо, уз највећи вољни моменат на турниру, а то дефинитивно треба да нас краси, да очекујемо добар резултат – рекла је Марина Маљковић.

Капитен нашег националног тима Јелена Брукс спремна је за старт ЕП.

– Еуфорије има, треме не треба да буде… Може само она позитивна, која би требало да нам буде додатни мотив да добро отворимо ЕП. Вредно и напорно смо радиле од првог дана, сматрам да смо спремне да изађемо и оставимо срце на терену. Научене смо да идемо од прве утакмице, тако се и припремамо. Из сваког шешира на жребу, извукли смо, кад се гледају успеси тих тимова, најтеже противнике. Тако смо се и припремале ова два месеца. Први ривал је Белорусија, највише времена смо имали да се за њих припремимо. Наша брзина и наш начин игре би требало против њих да нам буде предност. Нашу енергију не може свако да испрати, тако да, ако то буде на врхунском нивоу, не сумњам да ће све проћи добро. Нас дух увек краси, све што је ван терена треба да се пренесе на терен и ту неће бити проблема.

И Соња Петровић једва чека да шампионат почне…

– Мислим да су нас током припрема сачували и склонили од рефлектора, да бисмо биле максимално фокусиране на тренинге и дешавања у екипи. Са те стране смо одрадиле одличан посао, од стручног штаба до нас које смо се трудиле да на најбољи начин одарадимо припреме. Без обзира на јавност, ми прве увек имамо велика очекивања. Идемо на победу, тако смо васпитане, менталитет нам је такав. С обзиром на то да играмо код куће најбитније је да се не залетимо и да нас не понесу емоције. Утакмица против Белорусије је тренутно најбитнија. Ово је шампионат пред Олимпијске игре, то су увек најјача превенства. Свима је циљ да се пласирају на ОИ, и код нас то је изазов, да пробамо да изборимо још једне квалификације за ОИ. Ово ће бити једно од јачих ЕП, никад изједначеније. Мислим да ће се осам екипа на крв и нож борити за шест места које воде у квалификације за Токио.

Премијера против Белорусије?

– Од жреба смо све истицале да нисмо имале среће, не вреди нам ништа да кукамо, више смо се окренуле раду. Можда људима који више прате кошарку Белгија и Белорусија не звуче импозантно… За нас је приоритет прва утакмица, да се пробије лед, да се на најбољи начин прикажемо на премијери пред нашом публиком, а онда верујем да ће све бити лакше – поручује Соња Петровић.

Србија први меч на ЕП игра 27. јуна, дан касније против Русије, а 30. јуна против Белгије. Сви мечеви наше

РАСПОРЕД

А група (Рига)

 1. јун

Велика Британија – Летонија у 17.30

Украјина – Шпанија у 20.00

 1. јун

Летонија – Украјина у 17.30

Шпанија – Велика Британија у 20.00

 1. јун

Украјина – Велика Британија у 12.00

Летонија – Шпанија у 17.30

 

Б група (Рига)

 1. јун

Шведска – Црна Гора у 12.00

Француска – Чешка у 14.30

 1. јун

Чешка – Шведска у 12.00

Црна Гора – Француска у 14.30

 1. јун

Чешка – Црна Гора у 14.30

Шведска – Францука у 20.00

 

Ц група (Ниш)

 1. јун

Мађарска – Словенија у 16.00

Турска – Италија у 18.30

 1. јун

Словенија – Турска у 16.00

Италија – Мађарска у 18.30

 1. јун

Мађарска – Турска у 16.00

Италија – Словенија у 18.30

 

Д група (Зрењанин)

 1. јун

Русија – Белгија у 17.45

Белорусија – Србија у 20.30

 1. јун

Белгија – Белорусија у 17.45

Србија – Русија у 20.30

 1. јун

Белорусија – Русија у 17.45

Белгија – Србија у 20.30