Кошаркашка репрезентација Србије биће у другом шеширу за жреб групне фазе Светског првенства који је на програму 29. априла у Манили од 13.30 сати.

Наш национални тим је у шеширу са Француском, Словенијом и Литванијом, што значи да са њима неће моћи да се састане у групној фази.

Укупно постоји осам шешира са по четири селекције, које су распоређене на основу ФИБА ранг листе, осим Филипинаца који су се као домаћини нашли у првом шеширу. Три репрезентације домаћина – Филипини, Индонезија и Јапан, иако Индонезија не учествује на СП, добила су право да бирају по једну селекцију која ће играти у групној фази у њиховој земљи. Филипини су изабрали САД, у Индонезији ће бити Канађани, а Јапанци су изабрали Словенију, што значи да Србија сигурно неће играти у Окинави.

Екипе из шешира 1, 3, 5, 7 биће распоређене у групе А, Ц Е и Г, а тимови из шешира 2, 4, 6 и 8 биће у групама Б, Д Ф и Х. Филипини биће домаћини четири групе, по две у Пасају (А и Б) и Кезон Ситију (Ц и Д), Окинава ће угостити репрезентације из Група Е и Ф, док ће се Групе Г и Х играти у Џакарти. По географским правилима, не може бити више од једне екипе из Азије, Африке и Америке у истој групи, док свака група мора да има обавезно једну, али максимално две селекције из Европе. Дакле, из шешира три Грчка, Италија и Немачка не могу да буду у истој групи са Шпанијом из шешира један, односно Бразил не може у групу са САД. Летонија и Грузија из шешира шест не могу у групу где ће већ бити два европска тима, пошто шешир два чине Француска, Србија, Словенија и Литанија, док је Црна Гора у шеширу четири. Филипини су аутоматски смештени у Групу А, а САД као комерцијални партнер у Групу Ц. Јапан је у Групи Е, а Словенија аутоматски у Групи Ф, док је Канада у Групи Х.

Светско првенство на програму је од 25. августа до 10. септембра, а титулу бране Шпанци.

Шешир 1: Филипини, Шпанија, САД, Аустралија

Шешир 2: Француска, СРБИЈА, Словенија, Литванија

Шешир 3: Грчка, Италија, Немачка, Бразил

Шешир 4: Канада, Венецуела, Црна Гора, Порторико

Шешир 5: Иран, Доминиканска Република, Финска, Нови Зеланд

Шешир 6: Кина, Летонија, Мексико, Грузија

Шешир 7: Јордан, Јапан, Ангола, Обала Слоноваче

Шешир 8: Либан, Египат, Јужни Судан, Зеленортска острва