Мушка сениорска репрезентација Србије играће у Д групи Светског првенства у Кини, са селекцијама Италије, Филипина и Анголе, одлучено је данас на свечаној церемонији жреба у кинеском граду Шенжену.

Светски шампионат се одржава од 31. августа до 15. септембра у Кини. Србија ће утакмице прве фазе играти у граду Фошан.

Репрезентација Србије почеће такмичење на Светском првенству у Кини утакмицом Д групе против Анголе 31, августа. Следећи противник наше селекције је тим Филипина 2. септембра, а последњу утакмицу у првој фази такмичења Србија игра против Италије 4. септембра.

На предстојећем Светском првенству, које ће се играти у осам кинеских градова, учествују 32 селекције које ће жребом бити подељене у осам група по четири.
После прве рунде, по две селекције иду даље и формирају четири нове групе. Дакле, уколико прође у други круг, Србија ће ући у групу са два најбоља тима из групе Ц, где се такмиче Шпанија, Порторико, Иран и Тунис, са којима ће формирати Ј групу. Бодови из прве рунде се преносе, а после два нова кола, по две селекције играју четвртфинале.
Следе елиминационе рунде, све до борби за медаље које су заказане за 15. септембар. Светско првенство даје седам учесника Олимпијских игара – по две најбоље селекције из Америка и Европе и по једну из Африке, Азије и Океаније.

Кошаркашки савез Србије је на жребу у Шенжену представљао генерални секретар Дејан Томашевић.

– Сјајан жреб, изузетна представа… Први пут су продаване улазнице на оваквом кошаркашком догађају, дворана је била пуна и то је најава да ће се сигурно све утакмице Светског првенства играти пред препуним трибинама, без обзира на то у којим градовима играју Кина или репрезентација Америке, која је сигурно овде веома популарна… Прилично добар жреб за нашу репрезентацију, ако може тако да се каже… Ако погледамо састав наше и групе са којом се укрштамо, има простора да се надамо да можемо да будемо међу прве две екипе у прве две фазе такмичења. Најбитније је да се момци одазову, да дођу спремни и одморни и не сумњам да ће, наравно уз врхунски рад Александра Ђорђевића бити најспремнија екипа на Светском првенству – рекао је после жреба Томашевић.

САСТАВИ ГРУПА

А група: Обала Слоноваче, Пољска, Венецуела, Кина.

Б група: Русија, Аргентина, Кореја, Нигерија.

Ц група: Шпанија, Порторико, Иран, Тунис.

Д група: Ангола, Филипини, Италија, СРБИЈА.

Е група: Турска, Чешка, САД, Јапан.

Ф група: Грчка, Нови Зеланд, Бразил, Црна Гора.

Г група: Доминиканска Република, Француска, Немачка, Јордан.

Х група: Канада, Сенегал, Литванија, Аустралија.