Сениорска кошаркашка репрезентација Србије играће у квалификацијама за Светски куп 2019. у групи са националним тимовима Немачке, Грузије и једним од другопласираних тимова из претквалификација, одређено је жребом у кинеском граду Гуангжуу!

Репрезентација Србије је на жребу била смештена у први шешир и носилац је групе Г, а прве мечеве квалификација ће одиграти у новембру 2017, после завршетка претквалификација и предстојећег Европског првенства (31. август – 17. септембар 2017.). Пре тога, за осам места у европским квалификацијама од 2. до 19. августа у претквалификацијама бориће се 13 репрезентација. Квалификације ће се одвијати у две фазе, пошто ће репрезентације прво играти у новембру 2017, фебруару и јуну 2018. у осам група по четири тима, па ће из сваке групе по три репрезентације проћи у другу фазу и формирати четири групе са по шест екипа.

У другој рунди квалификација, формирају се нове групе И (формирају је екипе из група А и Б), Ј (Ц и Д), К (Е и Ф) и Л (Г и Х), што значи да су потенцијални ривали нашег националног тима у Грчка, Велика Британија, Израел и један од квалификаната победника.

Одлука о путницима на Светски куп 2019. у Кини пашће у септембру и новембру 2018, односно фебруару 2019, када ће по три најбоље репрезентације из ове четири групе оверити визе за Кину.

Светски куп 2019. се одржава од 31. августа до 15. септембра 2019. у осам кинеских градова, а на њему ће учествовати укупно 32 тима са пет континената.

А група: Црна Гора, Словенија, Шпанија, другопласирани квалификант.

Б група: Турска, Летонија, Украјина. квалификант победник.

Ц група: Пољска, Литванија, Мађарска, другопласирани квалификант.

Д група: Италија, Хрватска, Румунија, квалификант победник.

Е група: Белгија, Француска, Русија, другопласирани квалификант.

Ф група: Чешка, Исланд, Финска, квалификант победник.

Г група: Немачка, СРБИЈА, Грузија, другопласирани квалификант.

Х група: Израел, Велика Британија, Грчка, квалификант победник.

На Светски куп 2019. ће се пласирати 12 најбољих селекција из Европе.

Распоред утакмица репрезентације Србије

  1. коло – 24. новембар 2017: Србија – другопласирани квалификант.
  2. коло – 27. новембар 2017: Србија – Грузија.
  3. коло – 22. фебруар 2018: Немачка – Србија.
  4. коло – 25. фебруар 2018: Другопласирани квалификант – Србија.
  5. коло – 29. јун 2018: Грузија – Србија.
  6. коло – 02. јул 2018: Србија – Немачка.

Друга рунда квалификација

  1. круг: 13–17. септембар 2018.
  2. круг: 29. новембар-03. децембар 2018.
  3. круг: 21-25. фебруар 2019.

Кошаркашки савез Србије на овом жребу представљаo je генерални секретар Дејан Томашевић, који носи сјајне утиске из Гуангжуа.

– Сјајна церемонија жреба, одлична организација… Већ сада се види да ће Светски куп у Кини бити најгламурознији до сада. Сама чињеница да ће први пут на Светском купу играти 32 екипе говори о томе да се квалитет кошарке драстично побољшао и да има много екипа које заслужују да играју на тако великом такмичењу. Нови систем отвара могућност да чак 12 европских екипа игра на Светском купу што је добро за нас, али може да представља проблем што играчи из НБА лиге неће добити сагласниост клубова да играју квалификације. С друге стране, то може отворити могућност за промоцију квалитетних младих играча кроз репрезентацију, које Србија сугурно има… Ове квалификације ће нам омогућити да, после дужег времена, јавност и публика гледају репрезентацију током целе сезоне и у Србији. На нама из КСС је да играчима омогућимо најбоље услове и да се створи хемија између самих актера и навијача, јер само у тој синергији можемо до врхунских резултата.