Репрезентација Србије учествоваће у квалфикацијама за Европско првенство у Словенији 2013. године. ФИБА Европа објавлила је систем такмичења за следећи Еуробаскет, по коме осам селекција има обезбеђено учешче, док ће се 30 репрезентација борити у квалификација следећег лета за преосталих 16 места.

Директан пласман за Еуробаскет 2013. године обезебедили су организатор шампионата Словенија, домаћин Олимпијских игара 2012. Велика Британија и првих шест екипа са недавно завршеног Европског првенства у Литванији (Шпанија, Француска, Русија, Македонија, Литванија и Грчка).

Поред репрезентација Србије за Европско првеснтво у Словенији бориће се још 29 селекција: Немачка, Финска, Турска, Грузија, Хрватска, Бугарска, Израел, Украјина, Пољска, Босна и Херцеговина, Италија, Црна Гора, Летонија, Белгија, Португал, Мађарска, Естонија, Холандија, Аустрија, Луксембург, Шведска, Азербејџан, Белорусија, Румунија, Албанија, Чешка, Швајцарска, Словачка и Кипар.

Ових 30 репрезентација биће подељено у шест група, а пласман на Еуробаскет 2013, избориће све првопласиране и другопласиране екипе, као и четири најбоља трећепласирана тима.