Мушка сениорска репрезентација Србије биће жребана из првог шешира за квалификационе групе за Европско првенство које ће се 2025. године одржати у Финској, Летонији, Пољској и на Кипру.

Жреб ће бити одржан у уторак 8. августа од 11.30 часова у Минхену, саопштила је ФИБА Европа, а 32 селекције биће подељене у осам група са по четири репрезентације.

Први шешир: Шпанија, Француска, Србија, Словенија.

Други шешир: Литванија, Грчка, Италија, Немачка.

Трећи шешир: Чешка, Пољска, Турска, Црна Гора.

Четврти шешир: Финска, Хрватска, Украјина, Летонија.

Пети шешир: Белгија, Грузија, Израел, БиХ.

Шести шешир: Мађарска, Естонија, Холандија, Бугарска.

Седми шешир: Велика Британија, Исланд, Шведска, Северна Македонија.

Осми шешир: Португал, Данска, Словачка, Кипар.

Квалификације за ЕП 2025. биће одигране у три прозора и то од 19. до 27. фебруара 2024, од 18. до 26. новембра 2024. и од 17. до 25. фебруара 2025. године.

По три најбоље пласирана тима из сваке групе пласираће се на ЕП. У групама у којима се налазе домаћини континенталног шампионата (Кипар, Финска, Пољска и Летонија) пласман на ЕП избориће селекције организатора као и две најбоље пласиране репрезентације.

Жреб ће бити делимично диригован, па ће репрезентације из првог шешира бити у групама А. Ц, Е или Г, са екипама из четвртог, петог и осмог шешира. Национални тимови из другог шешира ићи ће у групе Б, Д, Ф или Х са тимовима из трећег, шестог и седмог шешира. Наравно, све четири репрезентације домаћина ЕП 2025. Морају да буду у различитим групама.

ЕП ће бити одржано од 27. августа до 14. септембра 2025. године.