У претпоследњој провери пред одлазак на Светски Куп у Шпанију, репрезентација Србије је у Вршцу савладала селекцију Новог Зеланда која је свих 40 минута пружала веома снажан отпор. Пред више од 4.000 навијача у дворани „Миленијум“ изабраници селектора Александра Ђорђевића имали су тежак испит против атипичне, веома брзе и борбене екипе коју тренира наш стручњак Ненад Вучинић. Дуго су се мучили наши најбољи кошаркаши да пронађу прави одговор на необичну игру Новозеланђана, али чим су бар приближно заиграли у одбрани као у досадашњим припремним утакмицама успели су у самом финишу да дођу до новог тријумфа: Србија – Нови Зеланд 83:79 (24:22, 18:23, 19:15, 22:19). Далеко више од нове победе Стручни штаб може да радује чињеница да су опоравили од повреда и поново били у саставу капитен Ненад Крстић и његов заменик Милош Теодосић.

Атипична и веома борбена селекција Новог Зеланда успела је да на самом почетку преко капитена Мика Вукона да изненади наше кошаркаше и поведе са 9:3. Међутим, брзо су се изабраници селектораЂорђевића консолидовали и успоставили жељени ритам игре. Разиграли су се Немања Бјелица и Мирослав Радуљица, до изражаја су убрзо дошли Лука Митровић и Рашко Катић, а тројком Марка Симоновића, Србија је преокренула резултат у финишу прве четвртине – 21:16. Упорни Новозеланђани су искористили пад у игри нашег тима у наставку сусрета, прецизним шутевима из даљине пре свега Корија Вебстера као и брзим акцијама успели поново да пређу у вођство – 30:35 (14. минут). До краја првог полувремена заиграли су наши најбољи кошаркаши течније и организованије у нападу, али због пропуста у дефанзиви ривал је имао минималну предност после 20 минута игре – 42:45.

У прва четири минута игре у трећем периоду Богдан Богдановићпостигао је две везане тројке, што је Србији после прецизног шута са дистанце Владимира Мицова донело изједначење – 50:50. Одолевали су Новозеланђани све до почетка последње четвртине, кад је опорављени Милош Теодосић погодио два пута иза линије 6,75 и донео вођство нашој репрезентацији – 66:63. До краја утакмице Србија је форсирала игру испод самог коша где су капитен Крстић и Мирослав Радуљица често били фаулирани, али су поенима са линије слободних бацања одржавали предност. Покушао је ривал у самом финишу да пресингом и прекршајима да дође до продужетка, али су наши кошаркаши сувише добро на овој утакмици шутирали слободна бацања (24-26) да би угрозили победу – 83:79.

– У овом тренутку, ово је највећа победа за мене. Поштујем начин игре који гаји Нови Зеланд. Наш ривал је показао како треба играти тимски, са много помагања, брзих додавања. Свако зна своју улогу. Знали смо да ће бити тешка утакмица, јер до сада нисмо играли са тако атипичним екипама, које имају ниске играче, али срчано улазе у снажне дуеле. Нису устукли ни једног тренутка. Добра је провера за нас и да се помало спустимо на земљу после добрих партија на Трофеју Београда, мада мислим да ми нисмо ни летели. На нашу игру је утицала добра игра Новог Зеланда. Играли смо добро, али је у овом тренутку ово био реалан однос снага. Они су увек били незгодни за нас, јер смо и раније, чак и када смо освајали медаље, губили од Новог Зеланда. Добро је да смо сада нашли начин да победимо – истакао је Александар Ђорђевић, селектор репрезентације Србије.

СРБИЈА: Теодосић 6, Мицов 6, Богдановић 16, Бјелица 8, Марковић, Калинић, Крстић 5, Радуљица 21, Катић 7, Штимац, Симоновић 5, Митровић 4,
Бирчевић 4, Јовић 1.

НОВИ ЗЕЛАНД: Пени 12, Барлет 13 Тејт, Вукона 12, Кени, К. Вебстер 18, Ентони 2, Фоту 6, Френк 9, Ло 3, Т. Вебстер 4.

Комплетна статистика: линк >>>