Светско првенство У19 репрезентација на Криту почиње у суботу 29. јуна и траје до 7. јула. Наша репрезентација такмичиће се у групи Д са репрезентацијама Кине, Порторика и Француске. Први меч на СП Србија игра против вршњака из Кине 29. јуна од 12.45, дан касније следи дуел са Порториком у 14.30, док је 2. јула од 12.45 заказан дуел са Французима.

О првој утакмици против Кине, селектор У19 Србије Александар Бућан каже:

– Меч против Кине има своју тежину јер је почетак такмичења… Не смемо да занемаримо чињеницу да се противник припремао за СП неколико месеци, имао тренажни процес праћен великим бројем припремних утакмица. Квалитет је на нашој страни и кроз максималан фокус, мотивацију и одговорност очекујем победу. Као екипа, морамо да будемо свесни да је неопходно да напредујемо кроз такмичење у свим елементима игре. Нисмо прошли цео припремни период комплетни као екипа, носиоци игре, осим Филипа Петрушева, последњи су се укључили у тренажни процес, али верујем да смо на добром путу да то превазиђемо кроз такмичење.

Бућан истиче да су његови момци свесни одговорности коју носи дрес Србије.

– Имамо обавезу и велику жељу да достојно репрезентујемо Србију на великом такмичењу које је пред нама. Знамо пут и начин како то да остваримо… Верујем у ове момке, немам сумњу да ће сваки од њих да пружи максимум у свом делу тимских задатака и циљева – поручује Бућан.

Систем такмичења је такав да све екипе из група иду у осмину финала, само се према пласману утврђује са које позиције. Наша група Д укршта са групом Ц у осмини финала у којој су Аргентина, Грчка, Филипини и Русија, и то Д1-Ц4, Д2-Ц3, Д3-Ц2, Д4-Ц1…