Репрезентација Србије саваладала је у Лиону селекцију Русије у оквиру припремног турнира за предстојеће Европско првенство које се одржава од 5. до 20. септембра. Наши најбољи кошаркаши иако лишени помоћи лакше повређених: капитена Милоша Теодосића, Драгана Милосављевића и Зорана Ерцега, осим мале кризе у трећој деоници, одиграли су за ову фазу припрема заиста одличну утаимицу и остварили тријумф од 19 поена разлике. Селектор Александар Ђорђевић пружио је прилику свим изабраницима осим Мирослава Радуљице, испробао разне тактичке замисли, а посебно може бити задовољан колективном игром, залагањем у одбрани и шутом за три поена (19-11): Србија – Русија 75:56 (25:22, 23:14, 15:18, 18:10).

Одлично је функционисао напад репрезентације Србије на почетку сусрета у Лиону. Најпре је погодио Богдан Богдановић, а затим су за три поена били прецизни Стефан Марковић и Немања Бјелица за вођство 12:5 у четвртом минуту. Расположени Немања Недовић донео је двоцифрену предност – 16:6 на истеку седмог минута. У финишу прве четвртине, која је завршена резултатом – 19:14, посебно се истако борбени Огњен Кузмић. Таман кад су Руси успоставили равнотежу и ухватили прикључак, наши кошаркаши су појачали интентзитет игре у одбрани, а после тројке Богдановића и успешних акција Марка Кешеља и Немање Дангубића дошли до 13 поена предности – 31:18 (15 минут). До краја првог полувремена Марковић је још два пута био прецизан иза линије 6,75, прилику је искористио и Владимир Штимац за више него убедљиво вођство после првих 20 минута игре – 42:28.

Српски кошаркаши су на овом мечу одлично шутирали за три поена, што су на старту треће четвртине само потврдили Немања Бјелица и Немања Недовић – 51:35 (24. минут). Међутим, уследио је петоминутни период празног хода, са пуно грешака и без поена из игре, што је ривал искористио да направи серију 11:0 и смањи на 51:46. Ипак, у последњем минуту треће деонице Марко Симоновић и Немања Бјелица погађају иза линије 6,75 и враћају Србији двоцифрену предност – 57:46. Стављена је тачка на краткотрајну кризу, брзо повраћено самопоуздање и поново успостављена доминација у игри. Разиграни Симоновић нешто касније повећао је вођство на „+17“ – 66:49. До краја сусрета српски репрезентативци су још више појачали ритам, у серију је тада ушао Немања Недовић и у 38. минуту донео Србији рекордну предност – 75:51.

Веома јака утакмица коју смо одлично отворили и контролисали готово свих 40 минута. Највише сам задовољан снажном тимском одбраном која нам је донела резултат. Успели смо да исправимо неке грешке из дуела са Француском. Богдановић није улазио у игру у другом полувремену јер је дехидрирао, због велике врућине у двораниу Лиону. Радуљицу није добио прилику, желели смо да га одморимо, јер је прошао кроз велике напоред током досадашњег тока припрема. Имамо још детаља на којима треба да радимо и које да треба да побољшамо. Али, ово је свкако позитиван корак према оном чему тежимо – истакао је Александар Ђорђевић, селектор репрезентације Србије.

СРБИЈА: Симоновић 5, Пот, Богдановић 5, Бјелица 16, Марковић 11, Калинић 2, Кешељ 4, Радуљица, Штимац 6, Митровић, Недовић 16, Дангубић, Кузмић 7, Милутинов 3.

РУСИЈА: Патев, Фридзон 3, Моња 8, Квостов 3, Курбанов 13, Зубков 13, Валтсев 5, Антонов 7, Понкрашов, Воронов, Антипов 2, Кулагин, Десјатиников 2.

 

ЧЕСТИТКА ЗЛАТНИМ ВАТЕРПОЛИСТИМА

Селектор репрезентације Србије, Александар Ђорђевић, упутио је честитке Стручном штабу и свим играчима наше ватерполо репрезентације која на Светском првенству у Казању освојила зланту медаљу:

Њихово финале са Хрватима и наша утакмица са Русима играла се у исто време. Нисмо били у могућност да гледамо, али смо се сви обрадовали кад смо у свлачионици чули да су убељиво победили и да су на доминатан начин стигли до златне медаље. Зато у име кошаркашке репрезентације од срца честитам свим играчима и члановима Стручног штаба на заиста величансветном успеху – истако је Ђорђевић.