Најбољи српски кошаркаши наставили су са одличним играма и убедљивим победама у оквиру припрема за Европско првенство које почиње 5. септембра. Изабраници селектора Александра Ђорђевића савладали су вечерас у сјајном амбијенту у Тел Авиву селекцију Израела после пуно боље игра свих 40 минута. Наши репрезентативци су још једном демонстрирали колективну и несебичну игру, били максимално фокусирани и борбени на оба краја терена тако да уверљив тријумф није могао да изостане: Израел – Србија 70:85 (18:26, 14:17, 18:26, 20:16).

Обе екипе су тешко долазиле до поена на самом почетку меча. После пет минута игре репрезентативци Србије водили су са 7:5. Тада је опорављног Драгана Милосављевића заменио капитен Милош Теодосић, наш тим је заиграо брже и организованије и повећао вођство на на 18:11. До краја прве четвртине – 26:18 разиграли су се Марко Симоновић и Огњен Кузмић, а изабраници селектора Ђорђевића деловали су све сигурније. На почетку друге деонице у центру пажње су били Немања Бјелица и Мирослав Радуљица који су били најзаслужнији за двоцифрену предност у 15. минуту – 34:24. Израелци су успели убрзо да смање на 36:30, али је уследио одличан финиш првог полувремена наших најбољих кошаркаша. Најпре су били прецизни Радуљица и Бјелица, да би Немања Недовић погодио тројку за 43:32.

Домаћи тим је имао заиста сјајну подршку са трибина што му је помогло да максимално мотивисано започне трећу четвртину и смањи на 48:42. Међутим, одмах су тројкама узвратили Теодосић и Недовић, да би Никола Калинић у следећем нападу вратио сигурну предност Србији – 57:42 (26. минут). Дефинитивно је прорадио шут иза линије 6,75, до истека 30. минута прецизни су били још Зоран Ерцег и Немања Недовић што је дефинитивно преломило утакмицу – 69:50. У жељи да бар ублаже пораз Израелци су на кратко успоставили равнотежу, да би Милосављевић и Симоновић убрзо повећали на „+20“ – 77:57. Опао је ритам у самој завршници, али то није омело српске репрезентативце да мирно приведу меч крају – 85:70.

Ово је можда прва утакмица у припремном периоду у којој нисмо заснивали игру на јакој одбрани, већ се екипа тражила кроз игру у нападу. То је, донекле и разумљиво, пошто се ближи шампионат и свако жели да достигне и покаже своју најбољу форму. Играчи су показали велику жељу и борбеност, контролисали смо утакмицу и резултат свих 40 минута, алиодбрамбено смо морали да будемо бољи. На томе ћемо и даље инсистирати, пошто је добра колективна одбрана оно што нам је давало велику снагу у досадашњим утакмицама. Израелци су атипична, брза екипа,али не смемо да дозволимо да изгубимо чак 19 лопти, пошто ће то јачи тимови свакако кажњавати – истако је селектор Александар Ђорђевић и нагласио да Богдан Богдановић није био у саставу због проблема са леђима.

ИЗРАЕЛ: Нисим 3, Јивзори 4, Досон 20, Микел 6, Елијаху 12, Каспи 4, Лимонад 6, Кадир 3, Охајон, Чубревич, Грин 1, Фишер.

СРБИЈА: Теодосић 5, Марковић 2, Недовић 16, Милосављевић 7, Калинић 9, Симоновић 13, Дангубић, Бјелица 8, Ерцег 10, Штимац 1, Радуљица 11, Кузмић 2, Милутинов 1.

Репрезентације Израела и Србије одиграће у недељу до 18:45 часова још један контролни сусрет у Тел Авиву.