У швајцарском граду Мијеу, у средишту ФИБА, данас је одржан жреб за женски и мушки олимпијски турнир на Олимпијским играма 2016. у Рију.
Жреб је водио директор свих такмичења ФИБА Предраг Богосављев, а асистирали су му чланови централног Борда ФИБА и члан „Куће славних“ Дино Менегин.
Наша женска сениорска репрезентација, актуелне шампионке Европе, играће у групи Б са репрезентацијама САД, Канаде, Сенегала и два тима која визу за Рио обезбеде на квалификационом турниру у Нанту (13-19. јун 2016). У А групи су Јапан, Бразил, Аустралија и три квалификанта из Нанта.
Када је реч о мушком турниру, у А групи ће играти САД, Венецуела, Кина, Аустралија и два квалификанта, а у Б групи Аргентина, Шпанија, Бразил, Литванија, Нигерија и један квалификант.
По завршетку последњих мечева квалификационих турнира у женској (19. јун 2016) и мушкој (10. јул 2016) конкуренцији, односно када буду познати сви учесници Олимпијских игара, биће одржан нови жреб. Тачније, пет женских и три мушке екипе, међу којима ће, надамо се, бити и Србија, биће распоређене у групе према квалитету и географском положају.

СЕНИОРКЕ
А група
1. Квалификант 5
2. Јапан
3. Бразил
4. Аустралија
5. Квалификант 3
6. Квалификант 1

Б група
1. Канада
2. Квалификант 4
3. САД
4. Сенегал
5. Србија
6. Квалификант 2
СЕНИОРИ
А група
1. Квалификант 1
2. САД
3. Венецуела
4. Квалификант 2
5. Кина
6. Аустралија

Б група
1. Аргентина
2. Шпанија
3. Бразил
4. Литванија
5. Квалификант 3
6. Нигерија