Женска кошаркашка репрезентација Србије остварила је прву победу на међународном турниру четири нације у кинеском граду Сингји. Наше репрезентативке биле су убедљиве против селекције Аргентине резултатом 69:43 (8:8, 25:8, 21:5, 15:22).

Наше кошаркашице су успеле да исправе грешке из прва два дуела против Кине и Аустралије и да веома ангажованом игром у одбрани стигну до тријумфа. Овога пута Србија је била успешнија од противника у скоковима (37:34). Имале су добру реализацију шута за три поена од 39 посто (7-18), промашиле су само једно слободно бацање (6-7), док су за два поена шутирале преко 50 посто (21-41). Ипак, направиле су превише продатих лопти (21 у односу на 16 Аргентине) и дозволиле су Аргентинкама да у последњој четвртини постигну више поена него у читаве прве три деонице.

Најефикаснија у редовима Србије била је Саша Чађо са 11 поена, а двоцифрена је била и Драгана Станковић 10.

– Аргентина се није предавала свих 40 минута, иако је најслабији противник на овом турниру. Играле су чврсто до самог краја, што показује и резултат последње четвртине. Оно што је добро у нашој игри је што смо добили скок и што смо одиграли одбрану препознатљиву за нашу репрезентацију. Свели смо Аргентину на само 21 поен у прве три четвртине, што је изузетно добро. Надамо се да ћемо наставити у оваквом ритму и у наредне три утакмице и да ће то све изгледати много боље – истакао је тренер Милош Пађен.

– Драго ми је да смо коначно победиле. Показале смо добру игру, поготово почетком другог полувремена. Искористиле смо све оно што нисмо радиле добро у претходне две утакмице, послушале савете и већ биле боље у првом полувремену. Задовољна сам игром и срећна што су све девојке имале значајан учинак у овој победи. Надам се да ћемо овако наставити и на другом турниру и да ћемо бити још боље – рекла је Невена Јовановић.

Аргентина се припрема за Светски шампионат који се крајем септембра одржава у Шпанији, где ће играти у групи заједно са Турском, Аустралијом и Нигеријом. На ФИБА светској ранг листи заузимају 15. место. На Америка Купу прошле године освојиле су сребрну медаљу, пошто су у финалу изгубиле од Канаде са 67:65.

Србија је у Кину отпутовала без селекторке Марине Маљковић и неколицине водећих играчица, а у жељи да се пружи шанса млађим снагама. Нашу репрезентацију на турнеји у Кини очекује још три утакмице против Кине, Аустралије и Аргентине у граду Хуаихуа-Јишоу.

СРБИЈА: Поповић 4, Чађо 11, Катанић, Јовановић 5, Рачић 4, Црвендакић 8, Шкорић 6, Брајковић 9, Станковић 10, Радовић 5, Цукић 2, Мандић 5.

АРГЕНТИНА: Росет 5, Дурсо 2, Љоренте 2, Бокет 5, Фиорото, Бурани, Гретер 4, Сантана 8, Гонзалес 2, Маркизоти 10, Леива, Перес 5.