Изабранице Марине Маљковић донеле највећи успех у историји српске женске
кошарке
Кошаркашице Србије освојиле су златну медаљу на Европском шампионату у Мађарској. Оне су у финалној утакмици савладале Француску резултатом 76:68. То је највећи успех у историји наше женске кошарке, а у исто време Србија је директно обезбедила пласман на Олимпијске игре у Рију.

Ана Дабовић проглашена је за најкориснију играчицу турнира, док је место у идеалној петорци обезбедила и Соња Петровић. 

Француска је захваљујући добром шуту стигла до предности од 9:3, међутим од старта репрезентативке Србије су ушле у свој препознатљив ритам у одбрани, који им је омогућио нешто бржу и квалитетнију игру у нападу. Србија је утакмицу отворила са две тројке – Пејџ и Миловановић, пошто су прилази кошу француске репрезентације били затворени. Чврста игра у рекету Францускињама даје вођство од 15:8 у петом минуту сусрета, када је селекторка Маљковић затражила први тајм-аут. Одмах одговара Милица Дабовић са трећом тројком за српски тим, а затим и Соња Петровић која после продора враћа наш тим у резултатски егал. Ипак у самој завршници Францускиње успевају да направе нову серију од 7:0 и да тако прву четвртину заврше у плусу 22:15.

Другу деоницу Србија отвара тројком Соње Петровић, а потом је после продора била фаулирана и искористила је два слободна бацања за серију нашег тима од 5:0. Као последица чврсте одбране Србије, Француска своје прве поене из игре постиже тек после два минута игре. Соња Петровић је доминирала на почетку друге деонице. Поигравала се са одбраном Француске и до тог тренутка била је најефикаснија играчица у оба тима са 9 поена. У
наредном периоду игре Францускиње успевају да успоставе свој ритам и поново долазе до предности од седам поена 32:25 у 17. минуту. Ипак поново је тајм-аут Марине Маљковић уродио плодом и кренула је нова серија Српкиња. Прво Ана Дабовић са линије пенала, па Соња Петровић, опет Данијел Пејџ са пенала и Дајана Бутулија за прво вођство Србије 33:32 у последњем минуту првог полувремена. Тим резултатом је и завршена друга четвртина.

Србија на почетку другог полувремена није успевала да стигне до поена из игре, али су Ана Дабовић и Јелена Миловановић биле прецизне са линије пенала, да би потом Соња Петровић својим 13. поеном донела вођство Србији 39:36. Уследила је и велика подршка са трибина од близу 1000 навијача српске репрезентације, па су наше девојке стигле до +5 (43:38) у 24. минуту сусрета када је селекторка Француске Валери Гарније затражила тајм-аут. То им није помогло. Србија је наставила снажно, па је у наредном нападу поентирала Соња Петровић за највећих +7 до тог тренутка. Францускиње дуго нису успевале д постигну кош из игре, док Чачуанг није погодила тројку у последњем минуту деонице, да би Сандрин Груда из немогуће позиције са звуком сирене погодила за 51:49. На три секунде пре краја четвртине Ана Дабовић је била фаулирана и искористила је оба пенала па је тај део игре завршен резултатом 53:49 за Србију. За Србију у трећој четвртини није играла капитенка Милица Дабовић, која се после полувремена појавила на клупи са увијеном десном руком.

У трећем минуту последње деонице неспортски је фаулирана Невена Јовановић која је реализовала оба слободна бацања, а потом је из игре Ана Дабовић била прецизна за 57:51. Изабел Јакубу и Селин Думерк су убациле осам поена за француски тим па је резутат у 34. минуту био 61:59 за Србију. Ана Дабовић је ушла у свој ритам и после слободног бацања који је био њен 19 поен доноси Србији предност 64:59, а тројком Соња Петровић доноси до тог тренутка највећу предност од +8 на 5 минута до краја. Ипак после тај-аута Францускиње успевају да направе серију од 5:0, па је на 3:30 онда Марина Маљковић затражила тајм-аут. Ана Дабовић са два мајсторска потеза опет доноси србији предност од 71:64, а потом после још једне маестралне акције Ане Дабовић и Јелене Миловановић, Данијел Пејџ даје кош за 73:64 за Србију. У последњи минут Србија улази са 75:66 после пенала Ане Дабовић. А онда смиреном игром и до великог славља.