У полуфиналу Олимпијских игара Шпанија – Србија 68:54

Женска кошаркашка репрезентација Србије бориће се у суботу за бронзану медаљу на Олимпијским играма у Рију. Изабранице Марине Маљковић изгубиле су полуфинални меч од селекције Шпаније са 68:54 (20:9, 13:19, 20:10, 15:16).

Наше кошаркашице нису успеле да на овој утакмици уђу у свој препознатљив ритам. Огромна жеља да велики успех који су направиле у Рију учине још већим и пласирају се у финале, на крају је остала неостварена. Екипа Србије имала је своје добре моменте у другој и последњој четвртини, међутим пресудиле су прва и трећа деоница у којима напад није функционисао како треба. Укупно, у одбрани су на моменте успевале да парирају Шпанкињама, међутим у нападу ствари нису ишле онако како би требало, а само шест
играчица се уписало у листу стрелаца. Шут који је једно од најјачих оружја нашег тима, једноставно није пролазио. Уз све то, судијском критеријуму су се Шпанкиње боље прилагодиле, па су на крају осигурале пут у финале, али коначна разлика не показује прави однос снага два тима.

Наш тим из игре је шутирао само 31 посто (21-67). Једине две тројке из 12 тимских покушаја дала је Саша Чађо. Шпанкиње су биле много боље у скоку (44-31), а шутирале су далеко више слободних бацања од српских кошаркашица (29-12). Велика борбеност нашег тима и на овој утакмици огледа се у много већем броју украдених лопти од ривала (10-4).

Најефикасније у српској репрезентацији биле су Саша Чађо и Соња Петровић са по 12 поена. Двоцифрене су биле и Јелена Миловановић и Данијел Пејџ са по 10 кошева. Соња Петровић и Данијел Пејџ су уз то имале по седам скокова. У тиму Шпаније боље од осталих биле су Алба Торенс и Асту Ндур са по 14 поена. Дабл-дабл је остварила Лаура Николс са 13 поена и 12 скокова, а двоцифрена је била још и Силвија Домингес са 10.

Утакмица за бронзану медаљу на програму је у суботу од 16.30 часова, док је почетак финала заказан четири сата касније.

Марина Маљковић

– Направиле смо велико чудо против Аустралије и после тога сам упозоравала на опасност Шпаније. Можемо да причамо о многим сегментима вечерашње утакмице, рецимо да су проценти шута били против нас, а ниједна наша играчица није имала свој дан, за разлику од њихових кошаркашица. Поново су биле боље у скоку. Имале су 29 бацања, а ми само 12. Уопште нисмо могле да се навикнемо на једну претерано агресивну игру Шпаније, која је бар два пута агресивнија од америчке репрезентације која је најбоља овде. Шпанија заслужује све честитке, а ми треба да се скупимо и урадимо нешто што је много тешко, а то је да покушамо да искористимо прилику која нам се указала да освојимо медаљу. Шпанија је ушла у утакмицу са већим искуством и мирне главе градила предност. Ми то данас нисмо радили. То нам је поука за утакмицу за бронзу, где треба да од првог до 40 минута вредно радимо.

Дајана Бутулија

– Данас нас баш ништа није хтело. Видели сте да смо желеле… Знамо сви да је ово велики успех, али када дођеш довде, наравно да боли када се изгуби можда сигурна медаља. Као што је познато, ми увек идемо тежим путем и тако ће бити слађе ако победимо у утакмици за треће место и освојимо бронзану медаљу. Даћемо све од себе, јер ми смо луде Српкиње.

 

ШПАНИЈА – СРБИЈА 68:54 (20:9, 13:19, 20:10, 15:16)

ШПАНИЈА: Ромеро, Николс 13, Домингес 10, Торенс 14, Палау 5, Ксаргај 6, Родригес, Пасква, Круз 6, Кеведо, Хил, Ндур 14.

СРБИЈА: Радочај, Петровић 12, Чађо 12, Крњић, Јовановић 2, Миловановић 10, Бутулија, Црвендакић, Станковић, М. Дабовић, А. Дабовић 8, Пејџ 10.

Комплетну статистику са овог меча можете видети на линку

http://www.fiba.com/olympicswomen/2016/1808/Spain-Serbia#tab=boxscore_statistics

Фото: FIBA