Коначно су дочекале и тај дан! Српске кошаркашице ће своју прву утакмицу на Олимпијским играма у Рију одиграти у недељу од 19.15 часова. Противник је годинама једна од најбољих селекција на Старом континенту – Шпанија, која је на овај турнир стигла са великим амбицијама.

Ово ће бити дуел два последња европска првака – актуелног Србије и Шпаније, која је била најбоља на првенству у Француској 2013. године. Уз то злато, свакако треба истаћи да су кошаркашице Шпаније и владајуће вицепрвакиње света са шампионата од пре две године у Турској, па онда ни не треба да чуди њихова велика жеља да у Рију дођу до медаље, јер је у питању тренутно трећепласирана екипа на ФИБА ранг листи.

– Чека нас изузетно тешка прва утакмица на највећем спортском такмичењу. Екипа Шпаније је скуп изузетних играчица великог кошаркашког талента, у коме предњаче крило Алба Торенс, плејмејкер Лаиа Палау и бек Ана Круз. Познајемо се врло добро. Изгубиле смо од њих на Европском првенству, касније је Француска против њих одиграла свој најбољи меч и ушла у финале са нама. Верујем да ће моје кошаркашице, које су први пут на Олимпијским играма, бити силно мотивисане захваљујући врхунском спортском доживљају од како смо дошле у Олимпијско село, као и да ће имати велику жељу за такмичењем са шпанском селекцијом – истакла је селекторка Србије Марина Маљковић.

Шпанија је на прошлогодишњем Европском првенству освојила бронзану медаљу, па је пласман на Олимпијске игре морала да обезбеди на додатним квалификацијама у Нанту у јуну месецу. Екипа Лукаса Мондела је демонстрирала силу, пошто је дуеле против Кине, Венецуеле и Кореје добила са укупном кош – разликом +82.

– Шпанија је екипа која је годинама у самом врху и увек је кандидат за медаљу, без обзира што ће у Рију играти без повређене Санчо Литл. Нема много изненађења, пошто се екипе веома добро познају. Остала су нам још два тренинга данас, на којима ћемо проћи кроз неке тактичке детаље и верујем да ћемо у недељу изаћи на терен максимално мотивисане и као и увек борбене – закључила је плејмејкер српског тима Тамара Радочај.

Утакмицу Србија – Шпанија директно ће преносити РТС на свом првом програму од 19.15 часова. Нашу репрезентацију већ у понедељак у исто време чека нови дуел у оквиру групе Б, а противник ће бити селекција Канаде. У среду су ривал Сједињене Америчке Државе, у петак Кина, а у недељу Сенегал.