Репрезентација Србије освојила је златну медаљу пошто је у финалу Светског првенства у баскету 3×3 у кинеском Гвангџуу, савладала Сједињене Америчке Државе 21:16.

Српски тим у саставу Душан Домовић – Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Ждеро и Марко Савић у финалу Светског шампионата у Кини савладао је екипу САД резултатом 21:16.

Сјајни српски тим, предвођен Душаном Домовићем – Булутом, надиграо је Американце три минута пре истека времена. Све време играли су веома храбро, а након заостатка (10:12) су се максимално растрчали, најпре стигли предност ривала, а потом и преузели конце игре. Тачку на велику победу ставио је маестрални Домовић – Булут.

 

Марко Ждеро: Утисци се још увек нису слегли након овог последњег дана такмичења. Имали смо напоран дан у сваком смислу те речи. У четвртфиналу играли са Холандијом коју дуго већ познајемо и са којом смо играли већ на великом броју турнира. После њих смо имали сусрет са незгодном Шпанијом, и као шлаг на торти играли смо финале са Америком. За свакога од нас је невероватна ствар када наступамо за рерпезентацију, и када је државни грб у питању да дамо триста посто својих могућности у свакој утакмици, а тако је било и вечерас против Америке. Утакмица је била неизвесна до половине, а од резултата 10-10 смо почели да се „одлепљујемо“ лагано да би утакмицу привели рутински крају. Хтео бих свима да се захвалим, нарочито људима из Србије који су дошли овде да нас подрже, али и људима у Србији који су нас пратили – та енергија нам је неопходна, и ми је осећамо, и наравно уз ту енергију и нама је лакше.

Марко Савић: И даље не могу да нађем праву реч да опишем ово осећање после ове титуле, иако нам је друга. Оно што је мене мучило је то што смо пре две године на Светском првенству у Москви изгубили у финалу од Катара, и тада је тај резултат слабо испраћен иако је била сребрна медаља у питању, и то што је то сребро гледано као нека врста неуспеха. То сребро из Москве које су неки сматрали неуспехом дало нам је крила и мотивисало да дамо максимум и то баш против фаворизованих Американаца. Показали смо у финалу да смо најбоља екипа на свету, а да је то друго место пре две године био само наш лош дан. Захвалио бих се свим људима који су дошли да нас подрже у великом броју, с обзиром да све ово дешавало у Кини, и заиста су нам у појединим моментима навијачи дали тај ветар у леђа. Све време смо веровали у себе иако смо играли против физички доминантнијих играча Америке. Настављамо да се боримо даље. Ово је пета медаља са шестог званичног такмичења на рерпезентативном нивоу, надамо се да ће их бити још и да ово неће бити последње светско злато.

Душан Домовић-Булут: Краљеви су се вратили на трон! Управо ту где је требало да будемо. Било је ово добро ривалство између Америке и Србије само што они нису навикли на наш систем игре, а ми смо већ видели екипе које играју слично као Америка. Мислим да је управо то и било изненађење у финалу за њих. Ми смо знали шта да очекујемо од њих, и играли смо добро. Ја сматрам да наша најбоља игра не може да се пореди ни са чијом другом најбољом игром, јер смо ми у том најважнијем моменту  најбољи. Цело првенство смо играли на одличном нивоу, и надамо се и следеће године злату за репрезентацију.

Дејан Мајсторовић: Невероватан је осећај освојити златну медаљу за Србију, и то против Америке у финалу. Сан ми се остварио напокон после две сребрне медаље – једне на Светском и једне на Европском првенству, и бронзане медаље на Европским играма. Напокон сам освојио и злато. Моји саиграчи знају какав је то осећај освојити злато за Србију пошто су 2012. године били Светски прваци у Атини, тако да за њих ово није ништа ново. Играли смо заиста веома добро и дали смо све од себе, борили смо се један за другог. Пресрећни смо сви наравно, и сматрам да смо потпуно заслужили ову златну медаљу. Осећај је заиста невероватан!

 

Ово је било треће узастопно финале СП за српске баскеташе, који су освојили премијерно издање 2012. у Атини, док су пре две године поражени од Катара у Москви.

Екипа Србије, савладала је у полуфиналу Шпанију резултатом 17:13 и трећи пут у низу изборила пласман у финале Светског првенства.

Србија је претходно у четвртфиналу била боља од Холандије резултатом 22:10, док је у групној фази СП остварила четири победе. Савладала је Италију (16:13), Нови Зеланд (20:17), Катар (21:16) и Русију (21:14).