Остало је још 100 дана до почетка Европског првенства за кошаркашице, чији ће домаћини бити Србија и Летонија (27. јун – 7. јул)! Овим поводом, у уторак 19. марта 2019. године у подне, у три српска града домаћина – Београду, Нишу и Зрењанину, свечано је почело одбројавање до највећег спортског догађаја у нашој земљи у 2019. години.

На платоу испред ТЦ “Ушће” у Београду, у рад је симболично пуштен сат на коме ће се приказивати одбројавање све до почетка ЕП. Сат су активирали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС и председница Организационог одбора Европског првенства у кошарци за сениорке 2019. проф. др Зорана Михајловић, министар омладине и спорта РС и потпредседник Организационог одобора ЕП у кошарци за сениорке Вања Удовичић, председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, потпредседник КСС за женску кошарку Ана Јоковић и градоначелник Београда Зоран Радојичић. Уз њих, догађају су присуствовали и помоћник министра за спорт и омладину Дарко Удовичић и посебни саветник за правна питања министра Удовичића Ивана Дукић.

Амбасадор ЕП 2019 за кошаркашице Наташа Ковачевић симболично је убацила лопту у кош и тако обележила почетак одбројавања…

У свечаној атмосфери, у присуству бројих представника медија и малих кошаркашица београдских клубова, које су током целог дана играле баскет на терену и такмичиле се у разним кошаркашким дисциплинама, потпредседница Владе Зорана Михајловић, министар Удовичић, председник КСС Даниловић и гардоначелник Радојичић оставили су поруке подршке нашој женској репрезентацији на „кошаркашком зиду“, поред пехара намењеног шампионкама Европе.

Присутнима се први обратио председник КСС Предраг Даниловић.

– Окупили смо се данас да бисмо обележили сто дана до почетка Европског првенства. Групне фазе ће се одиграти у Нишу и Зрењанину, а најбоље екипе ће да се боре за медаље у Београдкој арени. Организовати овај догађај је веома озбиљна ствар и сигурно не бисмо могли то да урадимо без велике помоћи и подршке Владе Србије, Министарства спорта и омладине и градова домаћина Ниша, Зрењанина и Београда. Искрено се надам да ћемо да уживамо у одличној организацији, добрим утакмицама и да ћемо нашој репрезентацији помоћи да стигне до завршне фазе – поручио је Даниловић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је:

– Београд је град спорта и ако би питали Београђане кошарка је сигурно један од најомиљенијих спортова. Ово Европско првенство је сјајна прилика да још једном промовишемо спорт, али и Београд и Србију као сјајне организаторе са једне стране, а са друге стране и град који је врло значајан и има шта да пружи у туристичкој понуди. Наше кошаркашице су на претходним такмичењима показале да знају да се боре за Србију на посвећен, искрен и храбар начин и не сумњамо да ће то да ураде и овог пута. Моја порука да их чекамо на победничком балкону је у ствари једна жеља, не са намером да их оптеретимо… Сигуран сам да ће оне дати све од себе, а то је најважније. Верујем да ћемо се добро припремити, и ми као организатори и град Београд за све госте, као и наше кошаркашице, да ћемо дати све од себе и имати добар резултат у сваком погледу. Београдска публика зна да бодри наше репрезентативце и репрезентативке и верујем да ће и овога пута бити тако, као и да ћемо још једном показати да знамо да организујемо највећа такмичења.

Министар омладине и спорта РС и потпредседник Организационог одобора ЕП у кошарци за сениорке Вања Удовичић истакао је:

– Остало је још сто дана до највећег спортског међународног такмичења у Србији у 2019. години! Желимо да Србију отворимо свету, да покажемо да смо далеко најбољи организатори, што смо доказали у 18 великих такмичења која смо у претходних пет година организовали у нашој земљи, да покажемо да Београд, Ниш и Зрењанин знају да буду најбољи домаћини и да пошаљемо јасну поруку топлог гостопримства Србије и свих наших грађана. Ово такмичење је изузетно важно јер промовише спорт, а још важније јер промовише женски спорт. Желим да се захвалим потпредседници Владе Зорани Михајловић и председници координационог тима за родну равноправност, који кроз свој рад промовишу женски спорт и залажу се да се што више девојчица бави спортом, како професионалним тако и рекреативним, али је можда и најважнија порука да привучемо што више девојчица и пошаљемо поруку да је важно да се баве и школским спортом. Драго ми је да ће Србија поново померити границе. Сигуран сам да ћемо бити најбољи домаћини, а наш највећи успех је ако после овог такмичења макар пет нових девојчица крене стопама Ане Јоковић, сестара Дабовић, Соње Петровић и свих осталих наших „краљица“, како смо их прозвали после Олимпијских игара у Рију.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре РС и председница Организационог одбора Европског првенства у кошарци за сениорке 2019. проф. др Зорана Михајловић имала је лепу поруку

– Заиста сам веома поносна на наше кошаркашице, мислим да су оне већ досегле звезде. Искрено, верујем да ће то поновити на овом Европском првенству и ми смо уз њих. Наша обавеза је да створимо услове, да будемо добри домаћини и то ћемо сигурно урадити. Верујем да ће сви који буду дошли у нашу земљу уживати, а ми највише, јер ћемо сигурно победити. Дакле, сва подршка свих нас који смо у организационом одбору, али и свих грађана Србије, нашем женском спорту, а пре свега нашим кошаркашицама!

У Нишу је, пред бројним грађанима, сат у рад пустио градоначелник Дарко Булатовић, у присуству председника РКСИС Уроша Парлића. Градоначелник Булатовић је кроз шпалир малих кошаркашица ЖКК Студент и ЖКК Сврљиг дошао до „тастера“.

У Зрењанину су сат који одбројава 100 дана до почетка ЕП активирали градоначелник Чедомир Јањић и покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, у присуству малих кошаркашица ЖКК Нафтагас и ЖКК Пролетер.