На Малом Калемегдану у Београду, између кошаркашких терена Црвене звезде и Партизана, данас је свечано откривен Споменик утемељивачима српске и југословенске школе кошарке, Споменик је подигнут у славу наше репрезентације која се квалификовала на Прво светско првенство у Буенос Ајресу 1950, али и у знак српско-француског кошаркашког пријатељства.

Та славна репрезентација се састојала од 13 кошаркаша који су играли за Црвену звезду и Партизан, а то субили Небојша Поповић, Борислав Станковић, Радомир Шапер, Александар Николић, Милорад Соколовић, Александар Гец, Ладислав Демшар, Срђа Калембер, Тулио Роклицер, Драган Гоџић, Мирко Марјановић, Лајош Енглер и Волмош Лоци. Селектор је био Француз Анри Хел, једини тренер који је истовремено тренирао четворицу великана српске, европске и светске кошарке и четворицу чланова „ФИБА Куће славних“ (Поповић, Станковић, Шапер и Николић).

Споменик су свечано открили председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић, министар омладине и спорта Вања Удовичић, заменик градоначелинка града Београда Горан Весић, председник Кошаркашког савеза Француске Жан-Пјер Сиута и, и то у друштву амбасадора Француске Фредирка Мондолинија, председника ФИБА Европе Тургаја Демирела, генералног секретара ФИБА Европе Камила Новака, директора Кошаркашког савеза Француске Горана Радоњића, генералног секретара Кошаркашког савеза Србије Дејана Томашевића и представника клубова Црвене звезде и Партизана, бивших асова и иницијатор идеје за подизање споменика Наташе Ковачевић испред Фондације „Наташа Ковачевић“ , као и потомака кошаркаша ове чувене репрезентације.

Председник КСС Предраг Даниловић изјавио је овом приликом:

– Изузетно сам поносан што сам на челу једне врло озбиљне организације и желим да се захвалим Наташи и мојим сарадницима из КСС, граду Београду и Министарству, представницима Федерације Француске, на овом лепом догађају. Тренирао сам на овим теренима у прошлом веку, на Партизановим теренима, па смо прелазили на Звездине кад угреје сунце, јер је ту била хладовина… Мени је ово место као дом и велика је ствар што смо срушили ову ограду која је делила терене… Имам срећу што познајем човека какав је Бора Станковић, имао сам срећу и да сам познавао и познајем четворицу великана, два човека која су ми била посебно драга а то су Радомир Шапери Александар Николић… Наравно, велико поштовање и Небојши Поповићу, као и Бори Станковићу и дан данас… Сматрам да је ово једно обележје, пре свега, пријатељства Кошаркашких савеза Србије и Француске, као и наша два народа… – рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић истакао је:

– Данас шаљемо јасну поруку пријатељства, заједништва, снажну спортску поруку да заједно можемо да урадимо много. То заједништво је почело пре много година и данас на овом месту, које је родило једно ново васпитање, један покрет и идеју, којом су не само кошаркаши, већ и спортисти из других спортова кренули и угледали се на те велике спортске гормаде… Данас се захваљујемо њима, али и свим кошаркашима који су Србију увек представљали на најбољи начин. Наши кошаркаши и кошаркашице јесу и те како и европски, и светски, и олимпијски шампиони и то су доказали много пута до сада. Али, ова данашња симболика је снажна порука коју шаљемо свету – да поштујемотрадицију, све оно што је урађено раније, да је то наш покретач, наша обавеза, одговорност и да је на нама да наставимо још боље и квалитетније него што су спортске величине радиле годинама уназад. То ће бити наша вечита борба, да покажемо да смо са разлогом на овом месту које уједињује и које је дало велики број шампиона, квалитетних људи који данас представљају симболику рада, успеха, васпитања, људи на које се сви ми данас угледамо. Хвала свима који су учествовали у овом пројекту и који су га подржали, који су послали поруку да овај споменик треба да нас уједињује, да буде водиља у будућности и да остварујемо још боље резултате…

Заменик градоначелинка града Београда Горан Весић био је срећан због откривања овог споменика,

– Прво желим да се захвалим Наташи Ковачевић, јер без њене енергије и упорности овог споменика не би било. Сви смо овде помогли, преко министарства до града Београда, Кошаркашког савеза Србије… Као Град Београд веома смо поносни што имамо споменик нашем најтрофејнијем и спорту који је најпопуларнији у Србији. Да се не љуте други, ако постоји спорт који заслужује споменик онда је то кошарка, која је наш национални спорт. Важно је и да имамо поново споменик који везује Француску и Србију на Калемегдану, јер знате да се недалеко одавде налази споменик захваности Француској који је Србија подигла. На тај начин показујемо колико су ова два народа везана. Код нас у Скупштини града налазе се и предлози КСС да неколико важних људи за развој наше кошарке као што су Небојша Поповић и Радомир Шапер добију улице у Београду и ми ћемо искористити ову и наредну годину да то урадимо, јер они то заслужују. Знате да је хала на Новом Београду понела име Ранка Жеравице, да је хала Пионир названа по професору Николићу… На тај начин, као Град Београд, чувамо успомене на људе који су важни за развој спорта и читавог нашег друштва и они треба да добију обележја каква заслужују, На крају, морам да кажем да је овај споменик срушио једну велику баријеру, ограду између Звезде и Партизана, што није мала победа и мала ствар. На крају крајева, ово једно дивно место, родно место српске кошарке, треба да буде заједничко…

Председник Кошаркашке федерације Француске Жан Пјер Сиута је поздравио присутне и истакао да је пресрећан што се налази у таквом друштву.

– Увек сам имао поштовање према свему што су кошаркаши са ових простора, срећан сам што сам у земљи која је изродила толико кошаркашких талената присутан једном оваквом чину. Поздрављам Наташу која ми је као друга кћерка и све вас овде, поздраваљан српско-француско пријатељство, срећан сам што то пријатељство траје већ седамдесет година и сигуран сам да никад неће престати – рекао је између осталог Сиута.

Откривању споменика, који је дело вајара Радоша Раденковића, присуствовали су и селектор Србије Александар Ђорђевић, Зоран Радовић, Владислав Лучић и многи други…