Традиционални, 19. Међународни мини – баскет фестивал „Рајко Жижић“ на Београдском сајму (хала 3), у организацији KСС, почео је у четвртак, а данас су га свечан начин отворили председник KСС Предраг Даниловић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Око 2.500 девојчица и дечака на једном месту учествовало је у игри између два обруча. Деца, будући асови, били су подељени у четири годишта: 2008. и млађи, 2009. и млађи, 2010. и млађи, и 2011. и млађи.

Раце Георгиевски, председник минибаскет удружења Србије при KСС, који је најзаслужнији за овај својеврсни кошаркашки дечји спектакл, подсетио је да је ове године на турниру присутно 205 екипа.

– Желим вам да будете тако добри и успешни и у овој години – рекао је Георгиевски.

Турнири се одржавају на пет терена на кошевима висине 2,60 м и 2,75 м и лоптама број 5. Уз то, постављен је и терен на коме се игра мини баскет на вештачкој трави на телескоп кошу, као „стритбол“ терен на коме се на једном кошу игра четири на четири са лоптом број „4“. У току такмичења се одржавају и показни тренинзи на вештачкој трави. Представљени су и сви реквизити, кошеви и целокупна опрема која се користи за мини баскет.

– Драго ми је што вас видим у оволиком броју. По неком протоколу, али не само због њега, желим да се захвалим Рацету који ово годинама организује много лепо, Београдском сајму и генералном спонзору компанији НИС Гаспром Њет без које ово не би могло да изгледа овако како изгледа. Децо, желим да се лепо забавите, да се играте и дружите. Желим вам све најлепше у овој години, вама и вашим родитељима и фамилијама – истакао је Даниловић.

Своје радионице током Фестивала држе Црвени крст Србије и УНИТАС организација, која се бави борбом против трговине људима и децом. За све учеснике 19. Међународног мини баскет фестивала „Рајко Жижић“ предвиђене су медаље и пехари.

– Kао што је рекао Саша Даниловић, ја знам да ви једва чекате да кренете да играте. Зато ни ја не желим да држим дугачак говор, а могао бих, с обзиром колико памтим уназад и колико сам познавао човека чије име носи овај турнир, а то је покојни Рајко Жижић, који је био врхунски играч и врхунски човек. Управо из тих разлога и поштујући дело и рад Рацета Георгиевског, долазим овде. И друга ствар је врло битна, ви сте, децо, будућност Србије, не само у спортском смислу, кошаркашком, него иначе. То кажем вама, рекао сам пре неки дан у Републици Српској, ви сте најбољи део српског народа. Још нисмо успели да вас покваримо. Поштујте своје противнике, играјте увек да победите, дајте све од себе тога дана и онда мирно спавајте. Стичите пријатеље играјући кошарку и оно што понављам стално – немојте на терену слушати тате и маме. Слушајте тренера, само уз тренере можете направити одличан резултат и побеђивати и да се сви поносимо вама. Ту је међу вама велики играч Даниловић. Он је слушао само тренера, као и сви остали велики играчи. Тату и маму код куће, на терену само тренера. Да сте живи и здрави, у име Олимпијског комитета Србије, желим вам све најбоље – нагласио је Маљковић.