Данас је свечано отворен 22. Међународни мини баскет фестивал „Рајко Жижић“ на Београдском сајму (хала 3), у организацији KСС и Удружења Мини баскет Србија, а под генералним покровитељством компаније НИС, и трајаће до недеље 9. јуна. Овај сјајни фестивал свечано су отворили генерални секретар KСС Златко Болић, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, директор НИС за Функције ХСЕ Иван Дмитриев и председник Удружења мини баскет Србија Раде Георгиевски.

На овом традиционалном туниру ове године учествује 122 екипе, девојчице и дечаци из региона, а игра се на шест терена.

Први се присутнима обратио генерални секретар КСС Златко Болић.

– Изузетно ми је драго и имамо велику част да већ 22 године организујемо овај фестивал који носи име Рајка Жижића. За нас у КСС је јако битно да ви, као најмлађи кошаркаши и кошаркашице, кроз овакве турнире учите шта је кошарка и шта она може да вам пружи. Од малих баскеташа до сениорских репрезентативаца је дугачак пут, али сви смо ми почели овако од мини баскета, а касније смо постали озбиљни кошаркаши и здрави људи. Желим вам да се лепо дружите, упознајете нове другаре, волите спорт и кошарку. Овде није битан победник, сви сте ви победници! Захвалио бих се Компанији НИС на великој дугогодишњој подршци…

Од првог дана уз мини баскет је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

– Ова деца овде су најбољи део нашег народа, и овде и у Републици Српској. Друго, изабрали су најлепши спорт који постоји, којим сам се ја бавио цео живот. Трећа ствар, имао сам срећу и велико задовољство да упознам Рајка Жижића, човека и врхунског кошаркаша. Лако је постати добар играч, треба остати добар човек цео живот. Честитам Компанији НИС што је препознала и са разлогом, као друштвено одговорна организација, да овај фестивал вреди и да се одржава 22 године. И на крају, честитам идејном творцу овог фестивала, мом пријатељу, Рацету Георгиевском. Живели сви овде и живела Србија!

Дугогодишњи партнер и генерални спонзор овог престижног фестивала намењеног најмлађима је Компанија НИС, испред које се обратио директор Функције за ХСЕ Иван Дмитриев.

– Изузетна ми је част што сам данас овде, чињеница да је ово 22. фестивал говори колико је овај догађај битан и успешан. Данас овде гледамо не само младе таленте, већ и будуће шампионе Србије, светске звезде, како се почиње, како се гради карактер код деце, фер плеј, играње, а то су вредности које подржава Компанија НИС. Дуги низ година улажемо средства у развој спорта и деце, а тако ћемо и наставити. Будите срећни и уживајте!

Човек који је најзаслужнији за богату традицију овог фестивала и мини баскета уопште, човек који је извео 21 генерацију минибаскеташа, Раде Георгиевски, рекао је:

– Драга децо, хвала што сте и ове године дошли у оволиком броју. На овом 22. фестивалу пријављене су 122 екипе. Ово је олимпијска година, кренули смо са фестивалима у Власотинцу, Бујановцу, Врању, данас смо овде, следећи викенд идемо у Кикинду где организујемо 19. Међународни мини баскет фестивал „Ранко Жеравица“. Нека наш председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић данас понесе једну поруку олимпијцима да се из Париза врате са што више одличја – поручио је Георгиевски.

На крају званичног програма, уследила је химна Србије, а онда је са сводова Хале 3 пало хиљаде балона у бојама наше заставе.

Гости-говорници су добили захвалнице и плакете, а за све учеснике 22. Међународног мини баскет фестивала „Рајко Жижић“ обезбеђене су медаље и пехари.

Комплетну фото галерију можете видети овде

https://disk.yandex.com/d/s6yS3sWcANGV6g