У дворишту београдске ОШ „Краљ Петар Први“, на месту где је изасланик Црвеног крста Вилијем Вајленд пре тачно једног века из Америке донео прву кошаркашку лопту и одржао курс игре под обручима, сто година касније свечано је отворен модеран отворени кошаркашки терен у част 100 година кошарке у Србији, 75 година од оснивања КСС, 60 година од освајања прве медаље на Светским првенствима и 305 година од оснивања ОШ „Краљ Петар Први“.

Свечаном отварању терена присуствовале су бројне званице из света кошарке и спорта – доајен српске кошарке Братислав Бата Ђорђевић, који је, испред Удружења „Живимо здравије“ иницијатор ове лепе акције, уз велику подршку КСС, министар спорта Зоран Гајић, председник КСС Предраг Даниловић, генерални секретар КСС Златко Болић, селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић, амерички амбасадор Кристофер Хил, директор ОШ „Краљ Петар Први“ Младен Стевановић, репрезентативка Србије Саша Чађо, бивша репрезентативка и селекторка У20 женске репрезентације Дајана Бутулија и многи други. Свечаност је улепшао хор ОШ „Краљ Петар Први“ који је отпевао химну „Боже правде“ и песму „Ово је Србија“. Сви присутни су имали прилику и да виде сталну поставку изложбе на зидовима дворишта, на којој је српска кошарка представљена у стрипу, као и плакате са историјским подацима.

Присутне је први поздравио директор школе Младен Стевановић, затим Братислав Ђорђевић подсетивши да је на том терену почела славна кошаркашка српска историја, а министар Зоран Гајић је додао:

– Бављење спортом за децу и омладину је од непроцењивог значаја, посебно у овим савременим временима. Значајније је и од учења математике, јер је здравље и здраво одрастање приоритет. У том циљу смо добили овако леп терен. Честитам и школи „Краљ Петар Први“ вредан јубилеј и желим много среће свима који ће ту да тренирају.

Амбасадор САД Кристофер Хил је између осталог дуговито констатовао да зна да говори пред навијачима Денвер Нагетса, али да очекује да се испоштују и „његови“ Бостон Селтикси, а осврнуо се и на успех српске репрезентације на СП у Манили. Симболика је појачана детаљем да је донатор новог терена Срђан Тодоровић, бизнисмен из српске дијаспоре у Америци, који је такође активан у међународном Црвеном Крсту.

О повезаности Црвеног крста са кошарком говорио је др Драган Радовановић, лекар мушке сенорске репрезентације и председник Црвеног Крста Србије. Богат програм, у коме су учествовале девојчице из Покрета Марина Маљковић, плесна група Кале Денс и деца ометена у развоју, Урош Суботић из КК Београдски и Немања Ћук из 3×3 КК Партизан, водила је Марија Килибарда, позната ТВ водитељка и некадашња ученица ОШ „Краљ Петар Први“.

Донатор терена Срђан Тодоровић, тренер Адам Таталовић и  директор школе Младен Стевановић свечано су пресекли врпцу, мали ђаци су се нашли н терену, чиме је свечаност завршена на најлепши начин.