На састанку Централног Борда ФИБА у Манили, уочи сутрашњег жреба за Светско првенство 2023, одлучено је да домаћин Светског првества за кошаркаше 2027. године буде Катара, док ће годину дана раније Светско првенство за кошаркашице бити у Немачкој.

Ово ће бити други пут да се најбоље кошаркашице света боре за планетарну титулу у овој земљи, јер је Немачка била домаћин 1998. године. СП за жене ће се одржати у септембру 2026. у Берлину и играће се у две дворане – „Арени Берлин“ и „Макс-Шмелинг холу“.

Катар је добио поверење челника ФИБА и СП ће се играти у Дохи, а на овакву одлуку свакако је утицала и одлична организација Светског првенства за фудбалере прошлог лета.

– Честитам Федерацији Немачке, уверени смо да ћемо заједно успети да додатно унапредимо бренд и глобалну привлачност ФИБА Светског првенства у кошарци за жене у граду који воли кошарку и привлачи милионе туриста годишње – рекао је генерални секретар ФИБА Андреас Загклис. – Када је реч о Катару, односно Дохи, имати 32 тима која учествују у једном граду представљаће јединствену прилику за навијаче широм света да осете право искуство Мундобаскета, тако што ће моћи да гледају велики број утакмица, што није био случај током последњих 20 година…

Биће то трећи узастопни шампионат у Азији, пошто је Кина била домаћин 2019. године, а овог лета турнир ће организовати Филипини, Јапан и Индонезија.