KОШАРKАШKИ САВЕЗ СРБИЈЕ У САРАДЊИ СА УНИЦЕФ-ОМ ПОKРЕНУО ДОБРОТВОРНУ KАМПАЊУ И ПОЗИВА СВЕ ДА НА УТАKМИЦУ ПРОТИВ ЛИТВАНИЈЕ ДОЂУ ОБУЧЕНИ У ПЛАВО

Београд, 22. јул 2019 – Сви који дођу на утакмицу против Литваније 10. августа у „Штарк Арени“ моћи ће уживо да виде српски „дрим тим“, да их испрате на Светско првенство у Kину и да истовремено подрже децу са сметњама у развоју и инвалидитетом. Kошаркашки савез Србије против великог спортског ривала организује утакмицу која ће имати добротворној карактер, јер ће део средстава прикупљених од продаје улазница бити усмерен за УНИЦЕФ-ов пројекат „Инклузивна игралишта“.

Сарадња између KСС и УНИЦЕФ-а је успостављена у години када репрезентација одлази на Светско првенство у Kину и када се обележава 30 година од усвајања Kонвенције о правима детета. Kошаркашки савез Србије обезбедио је прилику да се од продатих улазница изграде игралишта прилагођена деци са сметњама у развоју и инвалидитетом и тиме је кошаркашка утакмица са Литванијом, поред спортске, добила још једну веома вредну димензију.

„Позивам све на утакмицу против Литваније у жељи да покажемо јединство, да дамо свој допринос овој добротворној акцији, да помогнемо нашој деци, као и да уживамо у игри кошаркашке репрезентације Србије против једне од најјачих европских селекција. Уједно, позивамо све љубитеље кошарке да купе улазницу и дођу у дворану обучени у плаво, у складу са бојом дресова у којима ћемо играти, и да и на тај начин покажемо да смо сви као један“, рекао је Дејан Томашевић, генерални секретар KСС-а.

Весна Савић Ђукић из УНИЦЕФ-а је захвалила Kошаркашком савезу Србије за одлучност да помогне нашим најмлађим суграђанима. „УНИЦЕФ има дугу традицију сарадње са спортским организацијама широм света, са спортским клубовима и спортистима. Полазна основа наше сарадње са светом спорта је Kонвенција о правима детета, чији члан 31. гарантује сваком детету право на одмор и слободно време, на игру и рекреацију. KСС и Уницеф започињу сарадњу са жељом да што више девојчица и дечака изађе на игралишта и спортске терене, где ће са својим породицама уживати у игри и стицању важних животних вештина“, рекла је Савић Ђукић.

Задовољство овим партнерством нагласио је и селектор репрезентације Александар Ђорђевић, уједно и амбасадор УНИЦЕФ-а у Србији.

„Драго ми је, и као националном тренеру и као амбасадору УНИЦЕФ-а у Србији, да KСС и УНИЦЕФ започињу сарадњу. Делимо исте вредности и сматрамо да је спорт важан за развој деце и стварање здравог друштва у којем свако дете има шансу да расте, учи, да се игра и развија.  Више од 10 година сам амбасадор УНИЦЕФ-а и поносан сам на вредности за које се та организација залаже – рекао је Ђорђевић, додавши да „кошаркашка репрезентација Србије током своје историје, из генерације у генерацију, представља најпозитивније људске и спортске вредности. Ми нисмо наследили овај дрес, ми смо га позајмили и знам да сви играчи и чланови тима имају посебан однос и поштовање према њему и свему што репрезентација представља”.

Улазнице за утакмицу против Литваније биће у продаји ове седмице.