Данас је у „Кући кошарке“ најављено репрезентативно лето мушких млађих селекција, односно припреме за предстојећа европска првенства У16 (11-19. август, Подгорица), У18 (29. јул-06. август, Братислава) и У20 (15-23. јул, Крит) репрезентација, односно Универзитетске игре (19-31. август, Кинески Тајпех) .

Представницима медија овратили су се потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић, директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић, тренер У20 репрезентације Владимир Ђокић, тренер У18 националне селекције Влада Јовановић, тренер У16 репрезентације Слободан Клипа и тренер универзитетске селекције Србије Зоран Тодоровић.

Уводну реч имао је потпредседник Игор Ракочевић.

– Селекције су преузели искусни тренери који имају добре резултате. Влада Ђокић је пре две године освојио Светско првенство у Лињану. Очекујемо да ће неко од тренера да нас обрадују медаљама. Учинили смо све да им испунимо све захтеве у виду трајања и локација припрема, броја утакмица у припремном периоду… Имали смо контакт са свим кандидатима и потрудили се да са сваким разговарамо, да будемо спремни ако буде неких проблема. Зоран Тодоровић је у уској сарадњи са селектором А селекције Александром Ђорђевићем и помоћником Јовицом Антонићем, јер ћемо кроз ту селекцију имати можда неколико играча који ће моћи да обуку дрес А репрезентације…

Директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић осврнуо се на неке детаље.

– Драго ми је што сам у друштву оваквих тренера, који су много урадили на клупском и репрезентативном плану. Мислим да имају посебну кошаркашку визију која нас интересује када причамо о дугорочним пројектима и нешто што тек треба да се деси. Њихова је дужност рад са младима, знају шта је култ репрезентације, имају толико ентузијазма да проведу лето са играчима. Ова четири тренера су прави пример како треба да се ради и њихови играчи ће имати прави приступ у дресу наионалног тима.

Када је реч о саставу У20 репрезентације, која већ у уторак 13. јуна почиње припреме, Кузмановић објашњава:

– Воја Стојановић је повређен, већ дуже и Александар Аранитовић, као и Никола Ракићевић. Имамо и један отказ, јер је Младен Армуш потписао уговор, односно преселио се на Универзитет који захтева од њега да 16. јуна буде тамо. Морао је да откаже и Саша Стефановић, који је играо на недавној акцији у Денверу, пошто је, нажалост, његов Универзитет изабран да иде на Универзијаду у Кинески Тајпех. Ипак, то у случају Стефановића неће представљати никакав проблем за даље, јер се код њих не иде по питању пасоша, већ колеџа. Американци шаљу један колеџ већ годинама на Универзијаду и то не смета да он у будућности наступа за Србију.

Тренер Владимир Ђокић је пре две године са У20 репрезентацијом био шампион Европе, а сада је поново ту…

– Велика ми је част и обавеза да будем уз репрезентацију и увек сам спреман да учиним све што умем и знам да са пуно енергије учествујем у акцијима. Европско првенство на Криту игра генерација рођена 1997. и она је носећа. Не бих се освртао на то шта смо урадили у Лињану (освојили СП за играче до 20 година), то остаје за понос, битна је сада ова генерација и учинићемо све да оправдамо позиве у национални тим. Треба да се спремимо, добро играмо и остваримо што бољи пласман. Имамо добар списак играча, нажалост, и неколико повређених, али смо мотивисани и оптимисти да имамо што бољи успех – каже Ђокић.

Влада Јовановић је током 2016. године водио едукативне тренинге млађих селекција и тада се родила идеја о његовом повратку у систем КСС, па ће овог лета водити јуниорску репрезентацију на ЕП у Словачкој…

– Увек ми је лепо у „Кући кошарке“, прву акцију сам имао 2008. у Риги и освојио злато са колегом Клипом. Хвала Савезу и људима који су се определили да будем тренер У18 селекције. Ово је неко ново време, неки нови проблеми, морамо да се прилагодимо јер деца нису иста као пре 15-20 година. Имамо солидан списак, проблема увек има, наравно… Из КСС су нам изашли у сусрет са бројем тренажних дана, целе припреме ћемо имати у Србији, одиграћемо шест припремних мечева и један хуманитарног карактера. Радићемо у Крагујевцу, Врњачкој Бањи и Вршцу… Момци су јако срећни што ћемо опет бити заједно. Имао сам чак и контролне тренинге у Крагујевцу, где сам видео већину деце која тренира у Србији. Ово годиште има проблем или срећу да је 30-40 одсто њих ван Србије, па не може да се анализира колико су напредовали претходних година.

Наш искусни реномирани тренер, такође повратник на клупу репрезентације Слободан Клипа, водиће овог лета кадете на ЕП у Подгорици.

– Хвала људима из Савеза на поверењу да се вратим на чело неке селекције. Ради се о генерацији 2001. годиште и млађи. Више података сам добио кроз контролни тренинг и неке тестове које смо имали у Пожаревцу. Постоји 10-15 дечака који су веома талентовани и који могу да направе озбиљан резултат и каријере. У Новој Вароши имамо следеће недеље контролни тренинг са још десет играча и онда ћемо направити списак са 16 до 18 момака који су најталентованији у Србији, уз само два момка који играју у иностранству. То су Алексеј Покушевски у Олимпијакосу и Ђорђе Пажин из Стела Азуре, а раније их је било и више од десет. Момци у нашој земљи могу да се развијају на прави начин. Имаћемо месец дана припрема, осам пријатељских утакмица и верујем да ова екипа има прилику да направи добар резултат, јер су врло посвећени.

И, на крају, говорио је Зоран Тодоровић, тренер универзитетске селекције који је прошог лета водио ову екипу на турниру у Кини.

– Пет година сам у овој селекцији… Пре Универзијаде, имаћемо турнир у Кини у августу, који ће нам добро доћи за адаптацију. Селектирање играча обавићемо у разговору са селектором Александром Ђорђевићем и тренером Јовицом Антонићем и договор је да ова селекција треба да донесе нешто ново, не имена, него да се придружимо акцији која следи, а то су „прозори“ у квалификацијама за Светско првенство. Ако не може да се рачуна на играче из НБА и Евролиге, онда ће да се пружи шанса играчима који ће моћи да се нађу у А селекцији. Очекујем добар одзив играча на које рачунамо. Крећемо са припремама 19. јула у Зрењанину, имамо једну утакмицу у Краљеву са А тимом 6. августа, после тога нас чека турнир у Кини и онда Универзијада. Можемо да прикажемо добре партије, кроз ову селекцију је доста играча дошло до А репрезентације, као што су, на пример, Никола Калинић и Стефан Јовић. То је добра припрема за оно што их чека… – објаснио је Тодоровић.