Најбољи кошаркаши Србије одржали су један од последњих тренинга, пред одлазак у Крањску Гору где ће обавити базични део припрема за Европско првенство у Словенији, коме су присуствовали представници медија. Селектор наше репрезентације Душан Ивковић имао је на располагању само 11 играча спремних за рад. Милош Теодосић посматрао је тренинг у дворани „Пионир“, неће путовати са екипом у Словенију, већ ће остати у Београду, где ће ићи на терапије и радити индивидуално, а у зависности од брзине опоравка стручни штаб ће проценити кад ће се прикључити осталим репрезентативцима:

– Завршили смо ову прву, уводну фазу припрема, где је акценат био на индивидуалном раду, јер је веома важно да играчи потпуно спремни дочекају одлазак у Словенију, где ће темпо рада бити много тежи и захтевнији. Међутим, у овим условима је веома тешко радити, на располагању имам сам 11 играча, од чега су на тренинзима четири центра, а мени је за оптималан рад потребно 15 играча, бар три комплетне петорке. Припремао сам репрезентацију за пет шампионата Европе, за Олимпијске игре и Светска првенства, али никад нисам имао оволико проблема. Кад сам објавио списак на коме је биловише од 20 кандидата, ни сну нисам очекивао да ћу их овом тренутку имати само 11 на окупу. У Словенији ће нам се прикључити Василије Мицић и Немања Недовић, за кога смо данас сазнали да се лакше повредио у Америци. У сваком случају много очекујем од припрема у Крањској Гори – истакао је селектор Ивковић.

Селектор наше репрезентације нагласио је да више не жели да прича о повредама и играчима који нису на припремама, већ искључиво о кандидатима који конкуришу за наступ на „Еуробаскету 2013“:

– Ситуација је деликатна, борићемо се, али немојте да ме схватите погрешно, морамо бити свесни ситуације у којој се налазимо. Могу да кажем само да се не прави таква атмосфера, сви играчи који су на располагању раде максимално и без оптерећења о томе где су остали, да ли су на одмору и шта раде. Верујем да је ово последњи пут да о томе причамо, и учинићемо све да наставимо позитивно размишљамо и да се што боље припремимо – закључио је Душан Ивковић.

Капитен Ненад Крстић, за разлику од прошле године кад је имао проблема са повредама, овог лета је потпуно спреман:

– Очекује нас далеко озбиљнији рад у Крањској Гори, јер ове недеље, као и претходних година, у Београду смо углавном имали тестирања, док на тренинзима није било пуног контакта, што је играчима углавном пријало. У Словенији ћемо далеко озбиљније радити и сваки дан морамо максимално искористити како били потпуно спремни за прве контролне утакмице.

Репрезентативци Србије у понедељак у јутарњим часовима путују у Крањску Гору где ће остати до 28. јула. Прве утакмице у оквиру припремног периода одиграће од 2. до 4. августа на турниру у Цељу где ће им ривали бити Словенија, Турска и Летонија.