Србија је светски шампион у баскету „3 на 3“! Екипа Новог Сада тријумфовала је на финалном турниру ФИБА Светске серије који је одржан у Токију. Српска баскеташе који су играли стандардном саставу Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић победили су у финалном мечу у јапанској престоници састав Саскатуна из Канаде са убедљивих 21:11 и тако постали светски шампиони.

Тим Новог Сада дошао је у Јапан као један од највећих фаворита, као најбоља пласирана екипа на турнеји, који није подлеглао притиску и изневерио очекивању. Напротив, били су најуспешнији од свих 12 екипа које су учествовале на завршном турниру.

– Невероватан је осећај. Требало је освојити овај турнир, а ми смо успели у томе. Било је прозивки од стране других играча, да смо први на ФИБА ранг листи, само зато што играмо пуно турнира. Међутим, мислим да смо овим тријумфом доказали да смо најбољи међу најбољима. Игра расте великом брзином, квалитет је све већи, зато је ово можда и лепша успомене него 2012. године, јер смо се борили током целе сезоне, имали успоене и падове, али били најбољи на крају кад је било најпотребније – рекао је Душан Домовић Булут капитен екипе Новог Сада.

Наши баскеташи су турнир у Токију почели поразом од америчке екипе Денвера – 18:21. Међутим, нису дозволили да их тај неуспех поколеба, већ су на свакој следећој утакмици пружили максимум. У четвртфиналу су победили словеначко Трбовље – 15:13, затим је у полуфиналу декласиран Крањ – 22:12, да би у мечу за златну медаљу на спектакуларан начин побеђен канадски Саскатаун ​​са чак 10 поена разлике.

– Наша највећа мотивација је да покажемо да ми то можемо. Највише прозивки на наш рачун било је током сезоне баш од Канађана са којима смо се састали у финалу. Само су нас инспирисали да пружимо максимум. Желели смо да видимо колико далеко можемо да одемо и успели смо да будемо најбољи на свету – закључио је Душан Домовић Булут.