Тим Ранч из Београда освојио турнир “New Ball Unity 3×3 – Ruti 2014”, Баскет 3×3 Нови Сад друго место.

Цирих је протеклог викенда био домаћин 3×3 ФИБА квалификационог турнира на коме су се наши баскеташи потрудили да гледаоци имају и више него узбудљиво финале у коме су се нашле екипа Ранч и Баскет 3×3 Нови Сад. Резултатом 14:13 победио је тим из Београда, док су Новосађани завршили на другом месту.

Екипу Ранч чинили су Александар Солујић и Иван Поповић, потпомогнути играчима из тима Олимп, Драганом Гагом Бјелицом и Небојшом Бошковићем. Док су Новосађани наступили у постави Душан Домовић Булут, Марко Ждеро, Никола Угрица и Никола Самојловић.

О утисцима са турнира разговарали смо са Небојшом Бошковићем и Душаном Домовићем Булутом, које памтите и као победнике Ред Булл Кинг Оф Тхе Роцк турнира из 2012. и 2011. године.

– Овај турнир ће ми остати у лепом сећању, нарочито због организатора јер су на све мислили, осећали смо се као код куће. Друга ствар је то што смо били са пријатељима из Новог Сада и момцима из Угљевика тако да нам је било забавно како на путу тако и на самом турниру – каже Бошковић, а Булут се слаже додајући:Похвалио бих организаторе, баш су се домаћински понели према свим учесницима, поготово према српским екипама. Надам се да ће то постати традиционални турнир. Утисци су супер.

Имајући у виду квалитет тимова и играча јасно је да је ово било финале над финалима – борба титана, а томе у прилог иде и резултат од само једног бода разлике.

Булут: Увек је теже играти против екипа и играча које познајеш и који познају тебе, али због тога су утакмице узбудљивије.

Сличног је мишљења и Бошковић коме ово није први пут да одмерава снагу под кошем са Новосађанима.

– Сви знамо какав се баскет игра у Србији. Увек је,да се тако изразим “на крв и на нож” и која год екипа из Србије да игра знамо да дебело морамо да се ознојимо, а поготову када су то светски прваци из Новог Сада.

Када се игра против њих свака лопта вреди милион и борба је до последњех даха. Само на такав начин може да се победи, другчије следи пораз. Овом приликом им честитам на сјајном финалу и дружењу. Честитам и мојим саиграчима на оствареном успеху – рекао јеБошковић.

Овај одличан резултат само наговештава још узбудљивију сезону која нам предстоји.

– Баскет је стил живота и неодвојиви део нас и наших личности. Спорт који се сваке године подиже на већи ниво и у свету све више заступљен. Сви знамо да је Србија земља кошарке али исто тако и баскета. Српске екипе сваке године направе велике успехе, тако да би и Србија требала да прати европски тренд популаризације баскета, највише мислим у организационом смислу. Имамо врхунских играча у баскету али нам треба боље организована лига и што више јачих турнира а ту мало каскамо за другима. Надам се да ће Кошаркашки Савез Србије решити то питање ове године – каже Небојша.

Домовић је мишљења да Србија може имати једну од најјачих домаћих лига.

– Сигурно да ће бити боља сезона. Екипа Олимп са здравим Бошковићем може да направи доста буке на овогодишњим турнирима, док је Ранч и прошле године дошао до полуфинала светске серије у Лозани, а са сакупљеним искуством може и даље. Уз праву конкуренцију још пар српских екипа можемо имати једно од најјачих домаћих лига у Европи и постати сила у овом спорту – кажеБулут, до скора играч број 1 на ФИБА ранг листи, а тренурно је четврти.

Турнир у Цириху био је квалификациони за челинџер у Лугану. Ако Ранчпонови свој тријумф онда се аутоматски квалификује на један од пет мастерс турнира који ће се играти у Лозани. А до тада?

– Што се тиче наших даљих планова, ми желимо да ове године одиграмо што више турнира, да играмо што више челинџера јер преко њих можемо да се докопамо мастерса у Лозани или Прагу. Видећемо за даље календар турнира и знаћемо нашу следећу дестинацију – каже Бошковић.

И пред Новосађанима је озбиљна сезона.

– Надам се турниру на Кошутњаку у организацији Завода за спорт и медицину. Турнир ће бити промотивног и показног карактера. После тога имамо заказан турнир у Чешкој 19. априла, па у случају да се нађу средства 27. априла смо позвани у Јохансбург. После тога следе мини припреме пред светско првенство у Москви од 5. до 8. јуна – каже Домовић лидер тима Баскет 3×3 Нови Сад.