У „Кући кошарке“ одржана је медијска конференција поводом предстојећег турнира женских сениорских репрезентација „Трофеј Београда 2013“ на коме ће поред селекције Србије учествовати још најбољи тимови Црне Горе, Канаде и Италије. Турнир ће бити одржан од 31. маја до 2. јуна у дворани ЦКС „Шумице“ и представљаће једну од најважнијих провера нашим кошаркашицама пред почетак Европског првенства у Француској (15 – 30. јун). О очекивањима од предстојећег турнира и о досадашњем току припрема говориле су селекорка Марина Маљковић, као и репрезентативке Тамара Радочај и Јована Рад.

– Још прошле године сам изразила огромно задовољство што је Београд после дуго времена организовао један велики, значајан турнир који ће надам се постати традиционалан и да је то велика ствар за женску кошарку у Србији. Овога пута имаћемо још квалитетнији турнир, што гарантују селекције Канаде, Црне Горе и Италије – истакла је селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

До почетка Европског првенства остало је нешто више од две недеље, а Марина Маљковић сматра да ће „Трофеј Београда“ бити одлична провера могућности нашег тима пред старт Еуробаскета у Француској:

– Могли смо да доведемо на турнир далеко слабије тимове, али намерно нисмо, јер смо желели да имамо што јаче противнике, да видимо праву слику нашег тима, да добијемо потврду да смо урадили нешто добро у досадашњем току припремама од Златибора, преко Крањске Горе до Београда. Селекција Црне Горе има бар шест – седам играчица које играју важну улогу у Евролиги, Канада је недавно савладала селекцију Чешке, а Италија која је и прошле године учествовала на турниру много је напредовала, што је доказала са два тријумфа против селекције Бугарске. Надам се да ћемо играти много боље него на последњим проверама против репрезентације Шведске, да ћемо се максимално борити на сваком мечу, приказати добру слику о репрезентацији Србије. Такође, желела бих да дворана Шумице буде што пунија, да на трибинама буде што више кошаркашица, од оних најмлађих, оних које сада играју, до оних што су некад играле или браниле репрезентативне боје.

Тамара Радочај, такође доста очекује од предстојећег турнира:

– Најважније је да су све девојке здраве. Максимално се трудимо на тренинзима, јер нам није остало још доста времена да исправимо грешке. Иако смо оба пута победиле селекцију Шведске, сматрам да можемо много боље да одиграмо, што ћемо надам се приказати већ на овом турниру на коме нас очекују дуели са веома јаким ривалима.

Јована Рад такође је позвала навијаче да у што већем броју дођу у дворану ЦКС „Шумице“:

– Желимо да се на турниру представимо у што бољем светлу, покажемо публици да смо спремне за велику борбу и сва искушења која нас очекују на шампионату у Француској.

На „Трофеју Београд 2013“ селекторка Србије Марина Маљковић рачунаће на 16 кошаркашица, јер на списку кандидаткиња од јуче више нису Маја Шкорић и Адријана Кнежевић.

– У овом тренутку оне нису у могућности да пруже значајан допринос тиму, што не значи да на следећим репрезентативним акцијама неће бити – објаснила је Марина Маљковић.

РАСПОРЕД ТУРНИРА:

Петак (31. мај)

Црна Гора – Италија (17:30)
Србија – Канада (20:00)

Субота (1. јун)

Црна Гора – Канада (17:30)
Србија – Италија (20:00)

Недеља (2. јун)

Канада – Италија (17:00)
Србија – Црна Гора (20:00)

Улаз у дворану „Шумице“ за све утакмице „Трофеја Београд 2013“ је бесплатан.