У другој утакмици „Трофеја Београда“, у правој кошаркашкој атмосфери пуне дворане “Александар Николић”, Србија је остварила убедљиву победу против репрезентације Грчке – 93:61.

Каква-таква резултатска неизвесност је трајала је само у првој четвртини, а победа добија на значају када се зна да четворица наших репрезентативаца са Олимпијских игара у Рију, вечерас нису била у саставу. Поред од раније повређених Симоновића и Недовића, Ђорђевић против Грчке није рачунао ни на Теодосића и Радуљицу, али то се није осетило у игри нашег тима. Треба рећи да је и грчки селектор вечерас одмарао браћу Адетокумбо.

Почела је петорка петорка Јовић, Богдановић, Лучић, Бирчевић, Кузмић и сигурно увела наш тим у прави ритам. Иако је већ у првом преиоду Србија стекла већ осам поена предности (23:15), прави налет је уследио у других десет минута. Изванредна одбрана, за коју Грци нису имали решење, донела је Србији серију 15:0 у првих пет минута друге четвртине и убедљиву предност од 38:15.

После првог полувремена, Србија је имала 23 поена предности (45:22) и било је јасно ко ће из ове утакмице изаћи као победник. Селектор Александар Ђорђевић је у наставку могао да комбинује петорке, а што је још важније, то се није одразило на резултат. Србија је у завршници имала и максималних 37 поена предности.

Наш тим је на крају шутирао фантастичних 10-13 (77 одсто!) за три поена, имала чак 17 асистенција више од ривала (29:12) и предност од 15 скокова (31:16).

Свих 13 кошаркаша које је Ђорђевић вечерас уводио у игру се уписало у стрелце, а најефикасниј су били Богдановић са 14 поена и 9 асистенција, Лучић са 13 поена, Марјановић са 11 поена. Бурусис је са 11 поена био најефикаснији у Грчкој.

У недељу од 21 час, Србија на „Трофеју Београда“ игра против репрезентације Црне Горе.

 

Селектор Србије Александар Ђорђевић

– Сутрашња утакмица је јако важна, против физички спремне Црне Горе. Мислим да се код Грка можда мало физички осетила утакмица од синоћ. Морамо да будемо поштени према свему и не треба да гледамо статистику и резултат. Ово су тренинг утакмице, радимо, спремамо се… Ми поред свега треба да гледамо у свој тањир, да гледамо своје ствари, да се окренемо нашој игири. Знамо шта нас чека, не бојимо се и не страхујемо. Хоћемо да изнесемо нашу кошарку на терен. Грчка је сјајна екипа. Ни једна екипа неће сада отворити све карте, није ни код нас било неколико играча. Сигурно је да Грцима Адетокомбо додаје квалитет, он је Ол стар играч, који је напредовао брзином светлости. Сигурно ће им дати много, атлетиком и физикалијама. Моји играчи овако играју, то им је карактеристика и мене то може само да радује. Скидам капу за приступ. Видим добру енергију, приступ, наставили смо тим путем и не смемо да спустимо норму. Не треба гледати 40 минута ове утакмице. Могу да будем задовољан делом првог полувремена када је игра била на нивоу. После у другом су имали неке петорке за које мислим да нису играли ни на тренингу. Треба само ићи даље, заборавити ово и размишљати о мечу са Црном Гором. Волео бих да то буде тежа утакмица. То нам треба, да играмо на једну лопту.

О здравственом билтену:

– Недовић је био на магнетној резонанци, Радуљица се осећа боље. Нисам свиме задовољан, али видећемо…  – рекао је Ђорђевић.

Богдан Богдановић

– Захвалио бих се публици што је дошла да нас подржи у оволиком броју., Надам се да ће тако бити и против Црне Горе. Ушли смо са добром енергијом, почели добро, вероватно су и они били мало уморни, тако да смо то искористили. Одлично смо трчали и играли одбрану. Сутра треба да играмо са истом енергијом.

 

Селектор Грчке Костас Мисас

– Пре свега, у шест дана смо играли четири утакмице и путовали смо, али то није изговор за оно што смо видели. Пре свега, жао ми је што Србија вечерас није имала правог ривала. Ми смо имали одличан тест, јер кад изгубите много више научите него када победите. Гледаћемо овај снимак дуго и анализирати. Србија је играла одлично, али ми смо им дали шансу да одиграју боље. Ово је припремни период и најважније је оно што ће доћи када крену такмичарске утакмице. Јанис Адетокумбо није играо јер има проблема са десним коленом, па смо хтели да га одморимо…

Костас Папаниколау

– Мислим да нема много шта да се каже о нама. играли смо против доброг тима и дали смо им превише простора. Видело се да има много ствари у којима можемо да напредујемо. Ово је била тешка лекција за нас, што више научимо из ње биће боље…