Јуниорска репрезентација Србије остварила је максималан учинак у првој фази турнира „Алберт Швајцер“ у Манхајму, незваничном првенству света за играче до 18 година. Изабраници селектора Александра Бућана победама против Шведске (92:72), Енглеске (64:60) и Аргентине (108:51) освојили су прво место у групи „А“, чиме су пренели два бода у новоформирану, четвртфиналну групе „Е“ где ће се у дуелима са селекцијама Немачке и Турске борити за пласман у полуфинале престижног турнира.

– Задовољан сам пре свега победама и пласманом међу осам најбољих екипа на турниру. Немам већих замерки на рачун играча, момци су имали прави приступ и однос према игри, максимално се борили на свим утакмицама. Наш највећи недостатак у овом тренутку је неуиграност, јер смо дошли у Манхајм са само четири заједничка тренинга – подсећа селектор Бућан и наглашава да наш млади тим има велику подршку српских навијача у Немачкој.

За пласман у полуфинале Србији ће бити потребна једна победа у следећа два сусрета у Манхајму:

– После одређених анализа дошли смо до закључка да је наша група била најслабија и да нас тек сада чекају права искушења. Немци имају веома уигран, снажан, дисциплинован тим. Играју агресивно, поштују тактику до најситнијих детаља. Имају доминантну центарску линију, док највећа опасност прети од Јан Никлас Винберга и Никласа Кила. Селекција Турске је оставила снажан утисак у прве три утакмице. Изузетно су талентовани, креативни, крајње непредвидиви, поготово у нападачким акцијама. Ради се о можда највишем тиму у Манхајму, где у бековској линији нема играча испод два метра. Доста подсећају на селекције бивше Југославије. У сваком случају очекује нас тежак задатак – закључио је Александар Бућан, селектор У18 репрезентације Србије.

СРБИЈА
1
1
0
92:72
2
ТУРСКА
1
1
0
64:58
2
НЕМАЧКА
1
0
1
58:64
1
ШВЕДСКА
1
0
1
72:92
1

ТУРНИР „АЛБЕРТ ШВАЈЦЕР“ – РАСПОРЕД УТАКМИЦА ГРУПЕ „Е“

Прво коло (23. април): Турска – Шведска (18:00), Србија – Немачка (20:00).

Друго коло (24. априла): Немачка – Шведска (18:00), Србија – Турска (20:00).