Јуниорска репрезентација Србије остварила је убедљиву победу на старту престижног тунира „Алберт Швајцер“ у Манхајму, незваничном првенству света за играче до 18. година. У оквиру првог кола групе „А“ изабраници селектора Александра Бућана савладали су селекцију Шведске у мечу у коме су већим делом имали потпуну контролу игре у својим рукама. Ривал је опасно запретио почетком другог полувремана кад је анулирао заостатак од 15 поена и успео да пређе у минимално вођство. Ипак, наш тим је брзо пронашао прави ритам и сигурном игром у великом стилу привео сусрет крају: Србија У18 – Шведска У18 92:72 (24:17, 20:19, 26:19, 22:17) .

Сасвим коректно играо је наш млади тим у већем делу првог полувремена. Јаком одбраном и контролом скока имали су пуну контролу свих дешавања на паркету, што је у 17. минуту резултирало са вођством од 15 поена предности – 41:26. Бриљирао је и тим тренуцима Василије Вучетић који је за за 15 минута постигао исто толико поена. У финишу првог полувремена дошло је до пада концентрације у игри српских јуниора, а у контра ритму наставили су и на старту трећег периода. Атипична селекција Шведске брзом игром и серијом шутева за три поена у чему је предњачио Лудвиг Хакансон успела је да направи велики преокрет и дође до минималне предности у 24. минуту – 49:50.

Уследио је тајм-аут селектора Бућана, после чега су се репрезентативци Србије консолидовали и поново заиграли у препознатљивом стилу. Стефан Пено је повезао редове наше екипе, разигларали су се Павловић, Ђоковић, Остојић и Кочовић, уследила је експресна серија од 9:0, да би на крају треће четвртине Србија поново стекла 15 поена предности – 70:55. Меч је тада био дефинитивно преломљен, неугодни ривал није имао снаге за нови преокрет што су српски јуниори искористли да дођу до убедљивог тријумфа – 92:72.

– Добро је што смо на старту турнира играли против такмчарски слабијег противника, јер смо још увек неуиграни, са само неколико заједничких тренинга што је главни разлог осцилација на овој утакмици. Швеђани су доста напредовали, ради се о атипичној, брзој екипи која шутира из свих позиција. Ипак, пронашли смо начин да их већим делом сусрета зауставимо. Сви играчи си дали допринос победи, сви се уписали у листу стрелаца. Очекујем да ћемо играти све боље и сигурније како турнир буде одмицао – истакао је Александар Бућан, селектор јуниорске репрезентације Србије.

СРБИЈА У18: Пено 12, Симић 3, Кочовић 8, Остојић 11, Ђоковић 8, Ковачевић 5, Старинчевић 5, Лазаревић 5, Павловић 14, Чарапић 2, Вучетић 17, Костић 2.

ШВЕДСКА У18: Хакансон 26, Драмех 12, Јохансон 2, Лигтнер 10, Брандмарк, Берглунд 1, Вон Утман 4, Енвал 3, Сјеберг, Ковачевић 2, Маркуснон 7, Берклунд 5.

Комплетна статистика: Линк >>>

У оквиру другог кола групе „А“ репрезентација Србије се у недељу (18:00 часова) састаје са селекцијом Енглеске која је на старту турнира „Алберт Швајцер“ у Манхајму савладала Аргентину 68:63.