Млада репрезентација Србије, играчи до 20 година старости, победник је престижног турнира „Тургут Атакол“ који је вечерас завршен у Истанбулу. Изабраници селектора Дејана Мијатовића у финалној утакмици савладали су селекцију Бугарске која је све до половине последње четвртине пружала веома јак отпор. Наш млади тим дуго није успевао да материјализује пуно бољу игру и задржи резултатску предност, све док у другом полувремну није нашао решење како да заустави шут за три поена расположеног противника, после чега није било тешко трасирати пут према тријумфу и месту на највишем степенику победничког потоља: Србија У20 – Бугарска У20 87:70 (25:16, 16:22, 21:21, 21:11).

Као и у групној фази такмичења репрезентативци Србије су били убедљиви на почетку меча против селекције Бугарске. Серијом 11:3 коју су инцирали Марко Тејић, Никола Ребић, Јован Новак и Никола Јанковић наш млади тим је после првих 10 минута игре био у вођству од 25:16. Ипак, у наставку меча ривал је кренуо са далекометном паљбом, серијом шутева за три поена Михајлова, Везенкова и Минкова успоставио резултатску равнотежу и на полувремену био у заостатку од само три поена – 41:38.

Успела је селекција Бугарске да пређе у вођство на статру другог полувремена (43:45), али је наш тим брзо нашао адекватан одговор. Управо најјачим оружјем ривала, шутевима иза линије 6,75 које су погађали пре свих Огњен Јарамаз и Никола Ребић уз помоћ борбеног Николе Јанковића Србија је први пут у 28. минуту дошла до двоцифрене предности – 61:51. Тешко стечени капитал готово да је прокоцкан у последња два минута треће деонице у којима наши репрезентативци нису успели да поентирају из игре, док су се Бугари преко разиграног Александра Везенкова поново ухватили прикључак – 62:59.

У одлучујући атак изабраници селектора Мијатовића кренули су поенима одличног Огњена Јарамаза, после којих се много лакше дисало на нашој клупи – 69:61 (33. минут). Дуго селекција Бугарске није помишљала на предају, али после две узатопне тројке Јована Новака и вођства Србије – 83:70 (38. минут) било им је јасно да се морају помирити са поразом који је на крају утакмице био на њихову жалост више него убедљив – 87:70.

– Непроцењиво је колико нам је овај турнир значио због ситуације у којој се налазимо. Нисмо у Србији могли да пронађемо адекватног противника, а морали смо да уиграмо пуно играча који су нам се сукцесивно прикључивали. Марко Тејић и Никола Ребић су на пример кренули у Истанбул са само два тренинга са екипом. Ипак, момци су се показали у најбољем могућем издању, остварили пет победа и тријумфовали на овако јаком турниру. Током турнира смо показали да можемо да играмо одбрану на високом ниову, док у нападу има још простора за напредак. Морамо остати чврсто на земљи, освежити тим по повратку у Србију, јер нас чека финиш припрема за Европско првенство што је наш превасходни циљ и чему је све подређено – истакао је Дејан Мијатовић, селектор У20 репрезентације Србије.

МАРКО ТЕЈИЋ МВП

За најкориснијег играча турнира „Тургут Атакол“ у Истанбулу проглашен је репрезентативац Србије Марко Тејић, док је Никола Јанковић добио награду за најбољег скакача.

Најбољи стрелац турнира у Истанбулу је Бугарин Александар Везенков, док је његов репрезентативни колега Деан Каранфилов најуспшенији асистент.

СРБИЈА У20: Ђорђевић, Ребић 16, Пот 6, Бурсаћ, Кутлешић, Тодоровић, Новак 12, Јарамаз 14, Јанковић 19, Бабовић, Апић 6, Тејић 14.

БУГАРСКА У20: Ивков, Маринов, Михајлов 12, Везенков 28, Стојанов 6, Каранфилов 2, Минков 8, Грожев, Пејчинов, Вутев 8, Галабов 6, Титов.

Комплетна статистика: линк >>>

ТУРНИР „ТУРГУТ АТАКОЛ 2014“

ФИНАЛЕ: СРБИЈА – Бугарска 87:70

Меч за треће место: Француска – Турска 73:75

Меч за пето место: Русија – Црна Гора 83:47

Меч за седмо место: Немачка – Пољска 66:59