Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1996. и млађи, савладала је снажну селекцији Француске и остварила први тријумф на престижном турниру „Тургут Атакол“ у Истанбулу. Изабраници селектора Александра Бућана већим делом меча играли су одлично у фази одбране, али су због великог пада у финишу треће четвртине много тежим путем стигли до заслуженог славља. Наш млади тим је за разлику од меча са Литванијом, био бриљантан у самој завршници, направио фуриозну серију 11:0 у последњих пет минута када је дефинитивно сломио отпор ривала: Србија-Француска 59:53  (14:12, 16:11, 13:21, 16:9).

Готово пола прве четвртине требало је репрезентативцима Србије да пронађу прави ритам, поготово у фази напада. Оно што је било за сваку похвалу је залагање у одбрани и контрола скока. Разиграни Стефан Лазаревић побринуо се да наш млади тим дође до првог вођства (9:8) и успостави равнотежу на терену. Изједначена борба водила се до 15. минута, кад су се одличном Лазаревићу, придружили Вања Маринковић и Стефан Пено који су погодили по једну тројку, што је Србији донело солидну предност после првих 20 минута игре –  30:23.

Наставак дуела обележио је Василије Вучетић који серијом скокова и са неколико успешних акција доноси Србији двоцифрену предност – 39:25 у 24. минуту. Међутим, уследио је после велики пад у игри изабрнаика селектора Бућана, што француски тим кажњава најпре серијом 11:0 (39:36), да би тројком Дениса успео да направи велики проекрет и дође у вођство – 41:42. Чинило се да се српски кошаркаши Срвије неће оправити до краја меча, јер је ривал у 35. минуту водио са 47:51. Међутим, уследила је феноменална серија од 11:0 коју је иницирао борбени Вучетић, а наставили Лазаревић, Пено и у самој завршници одлични Стефан Симић. Сасвим довољно за тријумф и велико славље – 59:53.

Много смо задовљнији после ове утакмице, не само због победе, већ зато што смо успели да подигнемо на виши ниво одређене сегменте игре који су такмичарски веома важни. Падови у игри су производ недовљне физичке припремљености и неуиграности. Надам се да ћемо у преостале две утакмице да поправимо проценат шута са дистанце – истакао је селектор младе репрезентације Србије, Александар Бућан.

СРБИЈА: Пено 7, Симић 7, Јовановић, Остојић 2, Р. Ђоковић, Маринковић 6, И. Ђоковић 4, Лазаревић 20, Вучетић 13, Радовановић, Јеремић, Миладиновић.
ФРАНЦУСКА: Мишел 9, Франциско 15, Окобо, Никитана, Дисилијер 4, Дели 8, Денис 3, Ванеро, Кортили 2, Нуа 12, Момин, Брун.

У четвртом колу турнира „Тургут Атакол“ у Истанбулу репрезентација Србије се у петак од 14:30 часова састаје са селекцијом Македоније.