Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1996. и млађи, остварила је велику победу последњег дана престижног турнира „Тургут Атакол“ у Истанбулу. Изабраници селектора Александра Бућана савладали су домаћу селекцију Турске, великог дужника са континенталног шампионата за јуниоре из 2014. године и у овом тренутку вероватно најбољу У20 репрезентацију у Европи. Успех још више добија на значају, јер су српски репрезентативци губили средином треће деонице са 52:39, али су успели да преброде кризу, направе преокрет и дођу до тријумфа: Турска – Србија 68:70  (25:20, 16:12, 15:20, 12:18). Репрезентација Србије заузела је треће место на турниру са скором 3-1 који такође имају победник Турска и другопласирана Литванија.

Изједначена борба водила се до половине прве четвртине и резултата 11:11. Од тог тренутка домаћа селекција која је шутирла далеко прецизније, нарочито за два поена, преузима иницијативу и агресивном игром почиње да ствара предност. На истеку десетог минута било је 25:20, а нешто касније и 35:24.

Рекордну предност турски тим је имао у 26. минуту кад је повео са 52:39. Међутим, тада се буде српски репрезентативци. Драстично подижу интентзитет игре у одбрани, прорадио је шут са дистанце, да би преко Стефана Лазаревића и Слободана Јовановића наш млади тим у 34. минуту готово анулирао предност ривала – 59:58. Нису искористили Бућанови изабраници неколико напада што је Турцима омогућило да и у 37. минуту буду у предности – 65:60. Тада креће велика серија Србије. Најпре Вања Маринковић погађа тројку, нешто касније иза линије 6,75 поене постиже и Василије Вучетић, Лазаревић је био половично прецизан са линије слободних бацања, а победу нашем тиму 16 секунди пре краја донео је Стефан Пено.

Ова победа ће много значити на плану самопоуздању у завршној фази припрема за Европско првенство. Поново смо имали проблема са процентом шута, али смо све надокнадили огромном жељом и добрим скоком. Имали смо мало и среће на самом крају. У сваком случају можемо и морамо много боље, тако да нам предстоји још доста рада до почетка Европског првенства – закључио је Александар Бућан, селектор младе репрезентације Србије.

ТУРСКА: Улосоу, Угурло 8, Улубај 8, Арслан 6, Олмаз 2, Бајкан 6, Ћевик 5, Акјел 4, Арар 6, Оздемироглу 5, Јитсевен 12, Гивен 6.

СРБИЈА: Пено 7, Симић 2, Јовановић 10, Остојић, Р. Ђоковић 4, Маринковић 3, И. Ђоковић 7, Лазаревић 16, Вучетић 12, Радовановић 7, Јеремић 2, Миладиновић.