Мушка сениорска репрезентација Србије налази се од понедељка увече у Аргентини, где ће од петка до недеље, у Кордоби наступати на изузетно јаком припремном турниру „Супер 4“. Овај турнир ће бити последња провера наших најбољих кошаркаша пред наступ на Олимпијским играма у Рију.

Противници Србије у “Орфео дому” у Кордоби биће Француска (29. јул, 23.00 по нашем времену), Аргентина (31. јул 02.00 по нашем времену) и Хрватска (1. август, 23.00 по нашем времену). Све утакмице директно ће преносити ТВ Арена спорт.
Наша репрезентација је одржала неколико тренинга у хладној Кордоби (највиша дневна температура у овом аргентинском граду ових дана не прелази 13 степени целзијуса), а селектор Александар Ђорђевић каже да се екипа полако прилагођава условима на Јужноамеричком континенту.

– После дугог путовања полако се навикавамо на временску разлику и овдашње временске услове. Доста је хладно и у дворани где тренирамо, тако да не могу да кажем да су услови идеални, али исто је и осталим репрезентацијама. После припрема на Копаонику, требаће нам времена да уђемо у ритам утакмица, али овај турнир ће бити прави начин да то урадимо. Играћемо против три веома јака противника који ће конкурисати за освајање медаља на Олимпијским играма. У интересу нам је да играмо што јаче припремне утакмице, јер знамо шта нас чека у Рију, где ћемо учествовати на веома уједначеном Олимпијском турниру – каже Александар Ђорђевић.

Селектор Србије каже да сва три противника са којима ће се наш тим састати у Кордоби, имају веома квалитетне саставе.

– Французи су међу фаворитима за медаљу у Рију. Екипа која годинама игра заједно, са сјајним појединцима који чине језгро тима, Паркером, Батумом, Диаом, Пиетрусом, Ажинсом, уз зрелост Деколоа И Ертела, са Гобером који се све више намеће као доминантан центар, представља противника за највећи респект. Домаћини Аргентинци са својим звездама Ђинобилијем, Сколом, Ноћионијем, уз доста младих играча, форсирају брзу, агресивну и борбену кошарку. После минималног пораза од Аустралије, синоћ су у припремном мечу добили Литванију после два продужетка и показали снагу. Хрвати долазе изузетно мотивисани и растерећени, после великог успеха у квалификацијама где су директно избацили Грке и Италијане и најзад квалитет са папира преточили у резултат. Они су веома уравнотежена екипа на свим позицијама, са Дариом Шарићем који има све значајнију улогу у тиму. Видели смо и Литванце који су дошли са доста измењеном екипом, али са истим односом према игри какав традиционално гаје – снажна, чврста, физичка кошарка, са пуно дуел игре и атлетицизма. То је нешто на чему инсистирам већ три године и што ми константно морамо да унапређујемо.

 

Ђорђевић каже да га радује што је екипа комплетна и што ће на турниру наступити у пуном саставу, без проблема са повредама.

– Сви играчи су здрави и немамо проблема са повредама, што је јако позитивно. Добро је и што смо дошли у Јужну Америку седам – осам дана пре поласка у Рио, јер је то период током кога можемо да се адаптирамо и спремимо за искушења која нас очекују на Олимпијским играма – закључује Александар Ђорђевић.