Репрезентација Србије освојила је друго место на турниру у Трсту, првој провери у припремном периоду за Светски Куп у Шпанији. У својеврсном финалу турнира, дуелу непоражених екипа у прва два кола, домаћа селекција Италије била је успешнија од изабраника селектора Александра Ђорђевића. Наши најбољи кошаркаши су сасвим очекивано за ову фазу припрема имали пуно успона и падова и игри. После лошег почетка, успели су да успоставе контролу игре, доминирају тереном већим делом друге и треће четвртине, али су их бројни пропусти у одбрани, као одличан шут ривала у самом финишу за три поена коштали пораза: Италија – Србија 80:71 (22:11, 15:24, 12:17, 31:19)

Имали су великих проблема репрезентативци Србије на самом старту утакмице против расположене и разигране домаће селекције. Наши најбољи кошаркаши никако нису успевали да пронађу жељени ритам у нападу, промашили су пуно отоврених шутева и зицера, тако да су за првих седам минута (12:4) само преко Милоша Теодосићауспели да постигну поене из игре. На другој страни незаустављив је био Луиђи Датоме, што је Италији после тројке Луке Виталија донело високо вођство у финишу прве четвртине – 22:9. Ипак, у наставку утакмице Србија је успела да повеже редове, заигра далеко чвршће у одбрани и успостави игру испод самог коша где је у пуној мери до изражаја долазио Мирослав Радуљица. Наш напад под вођствомМилоша Теодосића био је све течнији у другој четвртини, прорадио је и шут са дистанце, а после тројки Стефана Бирчевића и Владимира Мицова уследило је изједначење на истеку 19. минита – 35:35.

Још агресивније и ангажованије започели су друго полувреме наши репрезентативци. Неколико контранапада после асистенција Теодосића реализовали су Владимир Мицов и Рашко Катић, а успшена акција Николе Калинића донела је прво вођство Србији 44:41 (24. минут). Успели су изабраници селектора Ђорђевића да у потпуности примире атаке италијанског тима, буду стрпљиви у нападу тражећи најбоља решења. Трећа четвртина оконочана је тројком Стефана Марковића за повећање предности на 52:47. Само мали пад концентрације, неколико изгубљених лопти и промашаја у нападу, а нешто касније и техничка грешка Радуљици условили су да Италија серијом 16:2 тотално преокрене резултат 54:63 (34. мин.).

Успео је наш тим за тренутак да изађе из контра ритма и ухвати прикључак, али је италијански састав у кратком периоду преко браће Алесандра и Стефана Ђенитилеа као и Паола Арадорија постигао чак пет тројки после чега је питање победника турнира у Трсту било дефинитивно решено. У самом финишу утакмице Милош Теодосић је осетио бол у десној нози и морао да изађе из игре што је наш Стручни штаб забринуло више од првог пораза у припремном периоду.

Александар Ђорђевић, селектор репрезентације Србије: „Била је ово добра провера, тешка утакмица у домаћинској атмосфери. Ушли смо у нервозу и лоше реаговали на неке судијске грешке, што никако не смемо да дозволимо. Одбраном и контранападима смо успели да се вратимо у утакмицу коју смо лоше почели. Међутим, платили смо данак томе у другом полувремену, јер у овом тренутку, у овој фази припрема, нисмо у стању да издржимо такав ритам утакмице. Пробали смо варијанту са Бјелицом на позицији три и у тој фази утакмице смо се резултатски вратили, уз добру игру Бирчевића. Ипак, Италијани се налазе у завршној фази припрема за квалификације за Европски шампионат, које почињу за три дана. Играли су своју препознатљиву игру са четири ниска играча и једним центром. Има ствари којима сам задовољан, постоји тимски дух, који је изузетно позитиван, али постоје ствари на којима још доста морамо да радимо. Ремете нас и повреде, јер Недовић је требало да буде један од кључева наше транзиционе игре у нападу. Вечерас је чланак повредио и Теодосић. Надам се да га та повреда неће дуго одвојити од терена. Без обзира на све то, морамо да даље унапређујемо игру. Очекује нас квалитетан турнир у Француској, на коме ћемо играти против веома квалитетних противника.“

ИТАЛИЈА: А. Ђентиле 20, Кузин 4, Датоме 17, Ћинћарини 8, Арадори 7, Л. Витали 6, Поета, Ћерви, Марго 3, С. Ђентиле 12, Пасколо, М. Витали, Дела Веле, Полонара 3.

СРБИЈА: Теодосић 8, Мицов 14, Мицић, Богдановић 2, Бјелица 4, Марковић 4, Калинић 7, Радуљица 11, Катић 6, Штимац 8, Симоновић, Митровић,
Бирчевић 7, Јовић.

Комплетна статистика: линк >>>

ИТАЛИЈА
3
3
0
253:213
6
СРБИЈА
3
2
1
231:222
5
КАНАДА
3
1
2
228:218
4
БИХ
3
0
3
206:265
3
 

РЕЗУЛТАТИ И ТАБЕЛА ТУРНИРА У ТРСТУПрво коло: Србија – БИХ 82:69, Италија – Канада 74:71

Друго коло: Србија – Канада 78:73 , Италија – БИХ 99:71

Треће коло: Канада – БИХ 84:66, Италија – Србија 80:71