Репрезентација Србије остварила је нову победу на турниру који се од 3. до 5. августа одржава у Трсту. После селекције БИХ (82:69) изабраници селектора Александра Ђорђевића савладали су и Канаду. Наши најбољи кошаркаши одиграли су још једну коректну утакмицу, имали за овај период припрема сасвим очекиване, крајем друге и почетком треће четвртине, падове у игри, али су вечим делом меча имали потпуну контролу игре и резултата, сасвим заслужено савладали квалитетног противника: Србија – Канада 78:73 (16:12, 23:22, 22:19, 17:20).

Скоро пет минута требало је нашим репрезентативцима да преко Богдана Богдановића дођу до првих поена на утакмици. Међутим, одбрана наших најбољих кошаркаша била је на почетку дуела на високом ниову што је онемогућило селекцију Канаде да стекне стартну предност. Уласком у игру капитена Милоша Теодосићапрофункционисао је напад наших кошаркаша, успостављена сарадња са центрима што је резултирало вођством после прве четвртине – 16:12. У наставку сусрета кренуо је шут за три поена изабранике селектора Ђорђевића. Прецизни иза линије 6,75 били су Никола Калиинић, Теодосић и Богдановић што је Србији донело рекордно вођство у 16. минуту – 31:19. У завршници првог полувремена дошло је до пада концетрације код наших најбољих кошаркаша, ривал је преузео контролу скока и преко Хеслипа и Ејџима успео да смањи заостатак – 39:34.

Канађинама је припао и почетак другог полувремена јер су серијом 7:0 успели да пређу у вођство – 39:41. Разиграо се у трећој деоници Немања Бјелица и у тандему са Рашком Катићем вратио контролу игре нашем тиму, који је после нове тројке Богдана Богдановића на истеку 30. минута поново имао солидну предност – 61:53. Ривал је поново припретио преко Ејџима и Олиника (63:59), али је уследио правовремени одговор нашег тима. Теодосић, Катић и Калинић били су најзаслужнији за серију 8:0, после које је Србија у 36. минуту повела са 71:59 и трасирала пут према новом тријумфу на турниру у Трсту. Покушали су Џозеф и Инглиш да још једном селекцији Канаде у самом финишу донесу резултатски прикључак. Међутим, наш тим је имао довољно концентрације и мирноће у одлучујућим моментима, поенима Бјелице и Богдановића само потврдио заслужени тријумф – 78:73.

Александар Ђорђевић, селектор нашег тима, на следећи начин је прокоментарисао меч са Канадом:

“Играли смо против снажне, физички изузетно спремне и уигране екипе, која иза себе има доста утакмица. У појединим тренуцима, на њихову оштрију игру, одговорили кошаркашки, али у неким моментима улазили смо у непотребну нервозу. Тако смо намерним личним грешкама и слободним бацањима поклонили противнику чак 12 поена. Морамо још боље да контролишемо скок, нарочито против атлетски јаких екипа. Имамо још доста простора за напредак, у многим сегментима можемо још боље. Оно што ме радује и што је веома позитивно, је што екипа игра за победу, а ту победу тражи кроз добру одбрану. Желимо да добра одбрана постане покретач нашег тима и на томе ћемо и даље инсистирати.“

Селектор је истакао да му је веома жао због повреде Немање Недовића:

„Изузетно ми је жао због Недовићеве повреде, која за нас представља велики проблем на спољним позицијама. Наша основна концепција се неће мењати, али кроз утакмице ћемо морати да тражимо нова решења за његов изостанак.“

Ђорђевић је објаснио и ситуацију са Василијем Мицићем:

„ Мицићу су доктори на прегледима у Немачкој, када је потписивао за нови клуб, установили присуство течности у колену и то је разлог што је он, у овом тренутку, ван ротације на утакмицама. Не желимо да ризикујемо, јер здравље играча је на првом месту. Мицић не осећа никакве тегобе, може нормално да тренира, али морамо да будемо опрезни.“

„Што се капитена Ненада Крстића тиче, он је већ боље. Тренутно је са екипом и ради по специјалном програму, а од среде ће наставити тренинге у Београду са кондиционим тренером Срђаном Сарићем“, закључио је селектор Србије.“, закључио је Александар Ђорђевић.

СРБИЈА: Теодосић 7, Мицов 2, Мицић, Богдановић 19, Бјелица 11, Марковић 4, Калинић 10, Радуљица 4, Катић 12, Штимац 6, Симоновић, Митровић 3, Бирчевић, Јовић.

КАНАДА: Џозеф 8, Бејкер 5, Николсон 10, Инглиш 4, Сакр 2, Ејџим 11, Шеперт, Бачински, П. Скраб 2, Хислип 18, Олиник 11, Пауел, Кејдуген, Клас, Т. Скраб 2.

Комплетна статистика: линк >>>

СРБИЈА
2
2
0
160:142
4
ИТАЛИЈА
1
1
0
74:71
2
КАНАДА
2
0
2
144:152
2
БИХ
1
0
1
69:82
1

РЕЗУЛТАТИ И ТАБЕЛА ТУРНИРА У ТРСТУ

Прво коло: Србија – БИХ 82:69, Италија – Канада 74:71

Друго коло (04. август): Србија – Канада 78:73 , Италија – БИХ (20:30)

Треће коло (05. август ): Канада – БИХ (18:00), Италија – Србија (20:30)