Женска сениорска репрезентација Србије није успела да се пласирала у полуфинале Светског првенства у Турској. Изабранице Селекторка Марине Маљковић поражене су у четвртфиналном дуелу у Истанбулу од домаћина шампионата после велике борбе и узбудљиве завршнице. Нашe најбоље кошаркашице нису се уплашиле ватрене атмосфере и више од 15.000 домаћих навијача, већ су сјајном игром и херојском борбом почетком другог полувремена дошле до десет поена предности. Уследио је огроман притисак турског тима, који је, уз неколико сумњивих судијских одлука успео да преокрене резултат и у самом финишу дође до тријумфа и пласмана у полуфинале: Србија – Турска 61:62 (13:18, 17: 6, 10:17, 21 : 21). Репрезентација Србије у наставку Светског првенства бориће се за пласман од 5. до 8. места. Наредни меч на шампионату наше најбоље кошаркашице играће у суботу од 13:00 часова против селекције Кине.

Захваљујући тројкама Неврији Ивегин и бројним офанзивним скоковима Ларе Сандерс селекција Турске је боље почела утакмицу иу четвртом минуту повела 05:10. Успоставиле су наше репрезентативке равнотежу у ваздушним дуелима, уследила је тројка Милице Дабовић и брза контра Невена Јовановић, после чега је дошло до изједначења – 10:10 (7. минут). Финиш прве деонице припао је ипак домаћој селекцији која је са неколико прецизних шутева поново прешла у вођство – 13:18. У прва три минута друге четвртине само су Невена Јовановић и Бирсел Вардар биле прецизне иза линије 6,75. У превеликој жељи, обе екипе су често гресио, промашивале отворене и шутеве, али је турски тим и даље успевао да сачува предност – 18:23. Међутим, наш тим је значајно појачао интензитет игре у одбрани, Милица Дабовић и Невена Јовановић су до краја првог полувремена погодиле чак три тројке што је Србији донело солидну предност после првих 20 минута игре – 30:24.

До двоцифреног вођства Србија је дошла на старту треће деонице после тројки Јелене Миловановић и Милице Дабовић – 36:26 (23. минут). Публика у Истанбулу била је потпуно утишана у тим тренуцима, а турски тим био све нервознији. Домаћа селекција, суочена са изненадним поразом, повећала је притисак и шутевима за три поена Неврији Ивегин, као и честим офанзивним скоковима Ларе Сандерс успела да направи серију 15: 4 и преокрене резултат – 40:41. Повеле су Туркиње са 40:45, али су борбена Тијана Ајдуковић и сјајна Невена Јовановић успеле да још једном донесу изједначење 45:45 (34. минут). Преко Нервија Јилмаз која је после серије промашаја почела да погађа домаћа селекција је направила серију 10: 2 и стекла испоставило се кључну предност 47:55 (37. минут). Ни овога пута се нису предавале наше репрезентативке нити помишљале на предају, већ су после тројки Јелене Миловановић и Невене Јовановић смањиле на 59:61 на 49 секунди пре краја. Фаулом су наше кошаркашице зауставиле Тугба Палазоглу која је била половично успешна са линије слободних бацања – 59:62. Уследио је одлучујући напад нашег тима које су противнице, које нису још увек биле изашле из бонуса, често прекидале прекршајима. Тамара Радочај је ипак покушала тројком да донесе изједначење, али је на жалост била непрецизна. Успео је наш плејмејкер да дође до скока у нападу, погоди за два поена и испоставило се постави само коначан резултат – 61:62.

– Ни најмање не би било незаслужено да смо победиле. Верујем да тако мисли и најфанатичнији навијач турског тима. Страшно нам је жао што нисмо успели да уђемо у борбу за медаље. Хтели смо и желели високо. Сад су нам одсечена крила. Признајем, свима нам је тешко пао овај пораз. Искрено, нисмо размишљали о борби за пласман од петог до осмог места. Како је шампионат одмицао ми смо све више расле. Зато не знам како ћемо даље, да ли ћемо успети да вратимо екипу, пре свега, на психолошком плану – истакла је Марина Маљковић, селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Радочај 8, Мандић, Чађо, Крњић 1, Јовановић 16, Миловановић 11, Бутулија, Ајдуковић 5, Марковић, М. Дабовић 18, А. Дабовић 2, Рад.

ТУРСКА: Палазоглу 1, Канитез 7, Коксал, Вардар 8, Далгалар, Тунчлуер 4, Албен 8, Јилмаз 6, Сандерс 14, Сенирек, Ивегин 12, Ћаглар 2.

Комплетна статистика: Линк >>>