Женска сениорска репрезентација Србије освојила је осмо место на Светском првенсту у Турској. Наше најбоље кошаркашице постигле су ипак велики успех, јер су на шампионат дошле као 28. на ФИБА ранг листи, са бољим рејтингом само од селекције Мозамбика. Такође, српскe репрезентативке су одличним играма на већини сусрета доказале да припадају самом светском врху и да могу равноправно да се носе са сваким ривалом.

У последњем мечу на Светском првенству, борби за седмо место, изабранице Селекторка Марине Маљковић поражене су у Истанблу од селекције Француске. Наше кошаркашице су почеле веома добро, али како је утакмица одмицала све више је долазила до изражаја физичка доминација ривала, који је највише захваљући бројним офанзивним скоковима стигао до заслуженог тријумфа: Србија – Француска 74:88 (20:19, 14:22, 19 : 19, 21:28).

Српски кошаркашице су веома мотивисано кренуле у последњи меч на шампионату и преко тандема Милица Дабовић – Сара Крњић стигле до вођства 7: 2 у трећем минуту. Половином прве четвртине Србија је пуном борбенијом и агресивнијом игром повела и са 14: 6. Француски тим је успео да се консолидује, све више почео да користи висинску предност и серијом офанзивних скокова смањио заостатак – 08:19 после првих десет минута игре. Више од четири минута наше репрезентативке нису успеле да поентирају у другом периоду, што је ривал искористио да пређе у вођство – 20:25. Јелена Миловановић и Сара Крњић брзо су узвратиле и поравнале резултат – 31:31 (18. минут). Финиш првог полуврмена припао је селекцији Француске која је преко одличних Селин Демер и Ане Марије Катацитиге дошла до рекордног вођства – 34:41.

Србија је много боље почела и друго полувреме, преко разигране Ане Дабовић направила серију 6: 0 и дошла до резултатског прикључка – 40:41. Међутим, Демер и Чечуанг са неколико успешних акција доносе ривалу ново осетније вођство – 44:52. Наше кошаркашице узвратиле су шутевима из даљине Дајане Бутулије и Невене Јовановић које нису дозвољавале да ривал превише одмакне – 51:57 (26. минут). У следећем периоду играло се „кош за кош“, али је Француска и после 30 минута дуела чувала предност – 53.60. Селекција „Триколора“ најавила је тријумф у 34. минута када је први пут, највише захваљући доминацији у скоку, дошла до двоцифреног вођства – 61:73. Бориле су се до самог краја репрезентативке Србије, али нису успле да умање предност физички далеко јачег и на даншњим мечу расположенијег противника – 74:88.

– Утакмицу са Француском обележило је противничких 40 скокова, од чега 17 у фази напада. Знали смо у припреми утакмице колико је тај сегмент важан, колико потенцирам на том елементу и како моје екипе у клубовима које водим скачу.Скок је веома важан, поготово у женској кошарци у којој су мањи проценти шута, па је неопходно да се покупе „отпаци“.Следе нам припреме за наређено такмичење на којем немамо право на лош скок. На Еврпске првенству следеће године немамо шта да тражимо са оваквим скоком. Можда смо на последње две утакмице мало поквариле утисак, али се надам да нисмо разочарале. Чињеница је да смо престале да играмо после пораза од Турске. Неке екипе су нормално наставиле такмичење и борбу за пласман од 5. до 8 места. Наше девојке су у то разигравање ушле веома потиштене, јер нису успеле да се опораве од несрећног пораза у четвртфиналу. На крају желимо да се сећамо само лепих ствари, а заиста имамо разлога за понос и задовољство – закључила је Марина Маљковић, селекторка женске сениорске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Радочај 2, Мандић 3, Чађо, Крњић 15, Јовановић 2, Миловановић 7, Бутулија 5, Ајдуковић 12, Марковић 3, М. Дабовић 6, А. Дабовић 19, Рад.

ФРАНЦУСКА: Лардо 2, мијемо, Чачуанг 15, Груда, Танкере, Демер 12, Катацитига 16, Гоми 6, Аман 6, Скреам 4, Салањак 12, Сиак 15.

Комплетна статистика: линк >>>