Репрезентација Србије, играчи до 18 година старости, стартовала је убедљивим тријумфом на Европском првенству у Турској. Изабраници селектора Александра Бућана у оквиру првог кола групе „Д“ декласирали су у Коњи селекцију Русије која је тешко проналазила решења како би на прави начин парирала нашем тиму. Српски јуниори су од самог почетка одиграли веома одговорно и несебично, а чврстом одбраном из које је проистекао велики број контранапада већ почетком другог полувремена преломили утакмицу и дефинитивно сломили отпор ривала: Србија У18 – Русија У18 79:53 (21:15, 19:16, 23:13, 16:9).

Силно мотивисани репрезентативци Србије сјајно су почели премијерни меч на шампионату у Турској. После четири минута игре нису знали за промашај што је уз агресивну и чврсту игру у одбрани резултирало вођством 15:5. Одлично је игром нашег младог тима на старту меча дириговао Илија Ђоковић, чије су главне мете у нападачким акцијама били Никола Павловић и капитен Стефан Лазаревић. Успео је руски тим да нешто касније дође до даха и са неколико прецизних шутева који су били плод офанзивних скокова ухвати резултатски прикључак на старту друге четвртине (21:18). Међутим, брза игра са доста контранапада поново се исплатила српским јуниорима који су преко Василија Вучетића и Радована Ђоковића поново дошли до солидне предности на крају првог полувремена – 40:31.

Предах је очигледно пријао нашим репрезентативцима који су заиграли још агресивније и новом серијом контранапада на почетку другог полувремена преко Данила Остојића стигли до 15 поена предности (49:34). Отпор селекције Русије дефинитивно је сломљен до краја трећег периода кад су Вања Маринковић и капитен Лазаревић донели Србији недостижно вођство – 63:44. До краја сусрета предност српских јуниора константно је расла до рекордних 79:53, а селектор Бућан је искористио прилику да свим изабраницима пружи прилику да заиграју и дају пун допринос стартном тријумфу на шампионату.

– Жестоким темпом сломили смо отпор селекције Русије и дошли до веома важне стартне победе. Имали смо пуно контранапада, постигли велики број лаких поена што је уз врло добру одбрану било пресудно на овом мечу. Међутим, не желимо да се заваравамо убедљивим тријумфом јер нас очекују далеко јачи дуели са Црном Гором и Шпанијом. Имали смо проблема са офанзивном скоком ривала у првом полувремену, али смо у наставку утакмице и то успели да решимо. Због уверљивог вођства били смо у могућности да максимално сачувамо од фаулова и умора наше високе играче који ће нам бити далеко потребнији у наставку шампионата – истакао је Александар Бућан, селектор мушке У18 репрезентације Србије.

СРБИЈА У18: Пено 1, Симић 1, Ћарапић 1, Остојић 13, Р. Ђоковић 8, Маринковић 6, И. Ђоковић 6, Лазаревић 13, Павловић 11, Радовановић 6, Вучетић 10, Караџић.

РУСИЈА У18: Устолчев, Гонтарев, Старатељев 3, Шентали 4, Зујев 5, Синегубов 3, Писклов 10, Малејко 2, Аркхипов 3, Ардисламов 2, Жердев 6, Карпенков 15.

Комплетна статистика: линк >>>

У оквиру другог кола групе „Д“ Европског првенства у Турској, репрезентација Србије у петак од 13:00 часова игра против селекције Црне Горе.