Репрезентација Србије освојила је осмо место на Европском првенству за играчице до 20 година које је данас завршава у Самсуну (Турска). Изабранице селектора Раденка Варагића у последњем мечу на шампионату поражене су у борби за пласман од селекције Словачке која је кључну предност стекла већ у првим минутима дуела. Треба напоменути да је наш млади тим поново био силно ослабљен неиграњем Наташе Ковачевић, Александре Станаћев и Кристине Топузовић које ће већ почетком наредне недеље бити са У19 селекцијом на Светском првенству у Литванији: Србија У20 – Словачка У20 56:68 (9:23, 14:15, 22:15, 11:15).

У много важнијем мечу, у другој фази шампионата наша млада репрезентација против истог ривала славила је са 54:43, међутим селекција Словачке је данас, бар на почетку дуела била далеко спремнија и мотивисанија. После само девет минута Словакиње су стекле капиталних 15 поена предности – 6:21 што је испоставило се имало пресудан значај на крајњи резултат. У наставку меча изабранице селектора Варагића одиграле су далеко борбеније и квалитетније, тако да су на истеку 30. минуту преко расположене Зоране Маринковић успеле да преполове заостатак – 45:53. У финалној деоници нашем тиму је понестало енрегије да још више угрози предност ривала и у самом финишу покуша да се победом опрости од шампионата у Турској.

– На овом мечу као уосталом и на комплетном шампионату, девојке су пружиле свој тренутни максимум, што је чињеница којом морамо бити задовојни. Можда смо могли оставрити и бољи резултат да смо били у комплетном саставу и да се календари Европског и Светског првенства нису преклапали. Због тога, је на пример, селекција Литваније испала из „А“ дивизије. Данас нисмо могли да рачунамо на Ковачевић, Станаћев и Топузовић, док су Марковић и Брајковић играле под великим боловима. Девојке су показале на ових девет мечева да су талентоване, да имају потенцијал и квалитет, као и да се на њих може рачунати у будућности. На крају желео бих да се захвалим свим играчицама на одличној сарадњи, као и комплетном Стручном штабу и лекарском тиму на несебичној подршци коју сам имао од првог дана припрема – истакао је Раденко Варагић, селектор женске У20 реперзентације Србије.

СРБИЈА: Ковачевић, Маринковић 21, Станаћев, Станковић 2, Марковић 6, Топузовић, Станчић 8, Тошковић, Мршић, Рајић 2, Брајковић 7, Ђорђевић 10.

СЛОВАЧКА: Недоришчикова 2, Иванчакова, Русинакова, Сламова 16, Хрушчакова 8, Полцерова, Орозова 15, Слезарикова, Балинтова 13, Јаношчикова 14, Фличкова, Чокова.

Комплетна статистика: линк >>>