Репрезентација Србије у четвртфиналу Европског првенства за играчице до 20 година које се одржава у Самсуну (Турска) састаће се у петак од 13:00 часова са селекцијом Италије. Изабранице селектора Раденка Варагића заузеле су друго место у групи „Е“, док су Италијанке биле треће у групи „Ф“ иако су имале идентичан скор (4-1) као селекције Француске и Турске. Занимљиво је да су у припремном приоду наша и италијанска селекција одиграле две контролне утакмице у Пезару и да су оба тима славила по једну победу (59:54, 52:73).

– Италијански састав доста се променио у одосну на мечеве у Пезару. Појачане су сениорским репрезентативкама, центром Алесандром Формиком и одличним плејмејкером Франеском Дото које су играле на Европском првенству у Француској. Такође, тада због факултетских обавеза није играла ни Илариа Милацо која бриљира на овом шампионату. Оне су се брзо уклопиле у систем игре и како првенство одмиче имају све значајне улоге у екипи. Италијанке иначе играју веома чврсто, готово на ивици фаула, а посебно велики притисак врше на бекове противничких екипа. Ако успемо да се одупремо њиховој агресији, наметнемо наш темпо и будемо контролисали игру, имамо шансе да се боримо за победу – истиче Раденко Варагић, селектор женске У20 репрезентације Србије.

Селектор наше репрезентације истиче да је задовољан борбеношћу и залагањем свих изабраница, али им пред четвртфинални дуел сигурно неће наметати императив победе.

– Осим прве утакмице на шампионату, против Холандије, девојке су на свим осталим мечевима одиграле на завидном нивоу. Чак и против Шпаније која је била супериорна и доминатна против свих ривала. Пласманом у четвртфинале остварили смо примарни циљ, избегли смо борбу за очување статуса у елитној дивизији и имамо шансу да се боримо за медаље. Зато нема потребе за стварањем било каквог притиска на екипу, потребно је да буду опуштене, максимално борбене и само покажу све што знају – закључио је Раденко Варагић.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ (12. јул 2013.)

Србија – Италија (13:00)

Француска – Белорусија (15:15)

Шпанија – Русија (17:30)

Турска – Словачка (19:45)