ФИБА „Road SHOW 2014“ или путујућа изложба која промовише предстојећи Светски Куп у Шпанији (30. август – 14. септембар) отворена је данас на Тргу Републике у Београду и трајаће до недеље. Цео догађај има и хуманитарни карактер, јер ће на штанду Уницефа бити прикупљана помоћ за места погођена недавним поплавама.

Унутар изложбеног простора у путујућем камиону посетиоци могу пронаћи све што доноси Светски Куп 2014. који ће се од 30. августа до 14. септембра одржати у Шпанији, све о екипама учесницима, градовима домаћинима. Такође могу одмеравати снаге са кошаркашким звездама, бити сведоци несвакидашњих патика Дикембеа Мутомба (док је играо у НБА носио је патике број 59!), уживати у јединственим историјским примерцима као што су медаље освојене на претходним првенствима и учествовати у бројним интерактивним играма. Свој изложбени простор смештен у шатору димензија 8 X 8 метара има и Кошаркашки савез Србије који ће направити презентацију бројних трофеја, медаља, дресова и фотографија из богате историје.

Ипак, свакако највећа атракција “Road SHOW 2014“ је Наисмитх пехар који ће бити додељен победнику Светског Купа у Шпанији. Сви заинтересовани могу да се сликају са чувеним трофејем који носи име по изумитељу кошарке, а који ће се 14. септембра наћи у рукама капитена победничке екипе после финале утакмице Светског Купа у Шпанији.

На импровизованој конференцији за новинаре, присутнима на Тргу Републике обратили су се генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Андрија Клует и Предраг Богосављев, ФИБА директор организације догађаја.

– Желим најпре да се захвалим представницима медија што су се окупили у великом броју, а посебну захвалност дугујемо челним људима ФИБА и ФИБА Европа што су недавно донирали помоћ за поплавама угрожене становништво у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској. КСС ће сва финансијска средства добијена од ФИБА пребацити на рачун Владе Србије намењен за помоћ угроженима – истакао је Андрија Клеут, генерални секретар КСС.

Предраг Богосављев подсетио је на почетак турнеје „Road SHOW 2014“ која је тек на пола пута:

– Почели смо са промоцијом Светског Купа у Шпанији и Најсмитовог трофеја још на НБА Ол Стар викенду у фебруару. Затим смо били у Јужној Америци, а на финалном турниру Евролиге у Милану овај чувени пехар стигао је у Европу. Били смо прошлог викенда у Љубљани, а сада смо у Београду. Турнеја се затим наставља у преосталим земљама учесницима Светског Купа: Грчкој, Турској, Хрватској, Финској, Литванији и Француској. Ово је сјајна прилика да и Кошаркашки савез Србије изложи своје медаље и трофеје. Наши кошаркаши су чак пет пута освајали Најсмитов трофеј, Американци и Руси у четири наврата, следе Бразилци са два тријумфа на Светским првенствима – подсетио је Предраг Богосваљев и напоменуо да је циљ ове изложбе да сви посетиоци уживају у кошарци.

У суботу од 12:00 часова на штанду КСС у оквиру „Road SHOW 2014“ на Тргу Републике окупиће се бројни репрезентативци наше земље који су освајали медаље на Светским првенствима. Долазак су потврдили Дражен Далипагић, Драган Капичић, Дејан Бодирога, Дејан Томашевић, Владимир Радмановић, Дејан Котуровић, Милан Гуровић, Жарко Чабаркапа, Зоран Јовановић, Александар Смиљанић, Небојша Зоркић и Зоран Сретеновић. Са њима ће бити почасни председник КСС, Бора Станковић и трофејни селектор Душан Ивковић.