Легенда светске и наше кошарке, Борислав Станковић, одржао је промоцију аутобиографије „Игра мог живота“ у званичној продавници Кошаркашког савеза Србије у Рода Мегамаркету на Новом Београду.

Представљању књиге присуствовао је велики број играча са којима је Станковић сарађивао, као и функционери КСС и комплетна женска кошаркашка репрезентација Србије.

Књига је писана у првом лицу, а Станковићеве мисли бележио је новинар Александар Милетић.

 

-Књига може да буде интересантна, у њој можете да сазнате пуно тога о кошарци али и мом животу, који је био занимљив и дозлабога узбуркан. Кошарка је одговарала мом темпераменту. Циљ кошаркаша налази се на три метра и пет центиметара и они стално морају да гледају у висину. Други разлог за мој избор било је друштво, ми смо се кроз то наше пријатељство борили за овај спорт – рекао је Станковић.

 

Станковић је у књизи описао и 12 савета које је добио у писму од свог оца 1939. године и који су му били смерница у животу. Станковић је дуги низ година био генерални секретар светске кошаркашке организације ФИБА и истакао је како је врло поносан што је 1995. године  успео да издејствује да се одиграју квалификације за Европско првенство у Грчкој, захваљујући којем је репрезентација Југославије обезбедила учешће на турниру и касније освојила златну медаљу.

Станковић је причао како се у нашој земљи паралелно развијала мушка и женска кошарка, истакавши да се, по његовом мишљењу, „код дама игра лепша кошарка“.

 

-Постојало је интересовање за женску кошарку, мада она никада није постала популарна као што је то била мушка. Женска кошарка је лепша, она одговара духу и циљу кошарке. Више волим фина полагања и шутеве са дистанце него закуцавања – рекао је Станковић.

 

Станковић је одговорио и на питање репрезентативке Ане Дабовић, колики значај има златна медаља кошаркашица са Европског првенства.

 

-То злато је од огромног значаја. То је прво злато за нашу женску кошарку. Југославија никада није освојила златну медаљу на великим такмичењима. Наш тим је вођен једном дамом, Марином Маљковић, освојио злато по први пут у историји и мислим да је то путоказ за будућност –  рекао је Станковић.

 

Борислав Станковић је током играчке каријере наступао за Црвену звезду, Железничар из Београда и Партизан. Као тренер водио је Партизан, ОКК Беогад у два наврата и италијански Канту. На месту Генералног секретара ФИБА, радио је од 1976. до 2002, а у кошаркашку Кућу славних, примљен је 1991. године.