У оквиру обележавања 100 година кошарке у Србији, на конференцији за медије у Кошаркашком савезу Србије представљен је пројекат под називом “ВОДАВОДА деци Србије” којим је планирано да у наредне три године буде постављено 100 иновативних кошаркашких система у школама широм земље, што ће омогућити ђацима да, уз обележавање терена за баскет 3×3 и једне половине за кошарку 5 на 5 по ФИБА стандарду, тренирају, играју и заволе баскет и кошарку. Планирано је и да сваки терен на коме ће бити постављен овај систем понесе име неког од великана српске кошарке.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Златко Болић истакао је да је овај пројекат од великог значаја за будућност националне кошарке и да има пуну подршку Савеза.

– Сарадња КСС и компаније ВОДАВОДА траје дуги низ година, како кроз подршку коју ВОДАВОДА пружа свим националним селекцијама, тако и кроз подршку пројектима који имају за циљ мотивисање младих да се баве овим спортом, за креирање нових генерација шампиона. Значајно је посветити пажњу младим талентима и обезбедити им потребне услове – навео је Болић.

Циљ пројекта је да децу мотивише да се баве кошарком и унапреди спортску инфраструктуру у школама. Пројекат ће бити реализован донацијом бренда ВОДАВОДА, а његов креатор и оснивач Војин Ђорђевић је истакао да улагањем у спорт и развој деце овај бренд улаже у успешну будућност.

– Ми већ деценијама улажемо у развој спорта и осећај да чинимо добро за децу је за мене велика инспирација. Радујем се што ћемо кроз пројекат “ВОДАВОДА деци Србије” пружити прилику младима да се опробају у кошарци, заволе је и баве се њоме. Деца су наша будућност и највећа радост и стога је веома битно да упијају многе квалитетне вредности уз спорт, попут изградње карактера и склапања пријатељстава, а спорт их учи и једнакости, тимском раду, исплативости труда и поштовању правила. Као друштвено одговорној компанији, циљ нам је да будемо значајна и непрестана подршка нашој деци, улажући тако у њихову будућност. Верујем да ћемо изнедрити шампионске генерације чије ћемо победе славити, генерације које ће уз овај пројекат заволети баскет и кошарку свим срцем – истакао је Војин Ђорђевић.

Идејни творац ових кошаркашких конструкција архитекта Зоран Стојачић, представио је начин њеног функционисања и истакао да је циљ да се школе опреме за спорт у коме је Србија светски и европски првак већ дуги низ година.

– У чак 95 одсто школских сала су неадекватне димензије за постављање кошаркашких терена. По овом пројекту чији је назив “Конверзија терена у школским салама по ФИБА стандардима”, сале ће имати идеалне димензије за уцртавање пола терена за кошарку 5 на 5 и однедавно олимпијске дисциплине – баскета 3×3. На средини дужине терена, бочног зида сале, на адекватној висини се фиксира конструкција са таблом и кошем, која је бочно склопива на зид који има два режима – режим играња и режим мировања. Осмишљено је и једноставно превођење из једног режима у други, преко механизма којим се управља са паркета. Линије пола официјелног ФИБА терена уцртавају се према положају новопостављене кошаркашке конструкције – објаснио је Стојачић.

После њега, говорио је велики кошаркашки прегалац и доајен Братислав Ђорђевић, који је кроз обраћање објаснио значај овог пројекта, најавио и његово ширење и доделио пригодна признања у име ОШ «Краљ Петар Први», у чијем је дворишту недавно отворен модеран кошаркашки терен.